Напрежение в службите: Задават ли се арести и специализирана операция на ДАНС в Гранична полиция – Гоце Делчев?!

След скандалите на турската граница – зоната на ГКПП „Илинден“ под ножа на ДАНС за каналджийство !!!Разследване Тодор ТОДОРОВ

Спец прокуратурата и ДАНС вкараха в обсега си района на град Гоце Делчев и на град Хаджидимово за­ради сериозни сигнали под­крепени доказателства за каналджийство и корупция в гранична полиция в ре­гиона. Въпреки опитите от страна на ръководството на граничните да потулят на­прежението със стандартите заобиколки на истината, на­прежението в региона сред обществото расте, а сега научаваме, че и службите са на крак. Има инфор­мация в ДАНС за съществуване на канали за трафик на хора през гра­ничните села Нова Ловча и Гайтани­ново и Илинден, в които са замесени и служители на гра­нична полиция, които вече са обект на наблюдение и не е изключено скоро време по темата да има показни ак­ции. Въпреки блъфовете от страна на Граничното в град Гоце Делчев, че военните хе­ликоптери, които обикаляха района, са извършвали ру­тинни наблюдения, за нико­го в областта не е тайна, че всъщност в момента текат операции на службите, с цел разбиване трафика на хора (бежанци) и осуетяването влизането им на територия­та на Република България. Това се потвърди и преди два дни, когато на територия­та на граничното поделение в град Гоце Делчев влязоха пет камиона с въоръжени до зъби рейнджъри и три воен­ни джипа „Хамър“. До ден днешен никой не е дал ин­формация всичко това защо се случва? Бежанци идват в България и плащат за свобо­дата си – това не е тайна за никого, казват местните. Кои са трафикантите на човешки съдби?

ЕКИП НА „ТОП ПРЕСА ” СЕ ОПИ­ТА ДА СЕ ВНЕДРИ В СХЕМАТА.

Мигрантите идват от Си­рия, Ирак и Афганистан. Преминават през страната ни, но мечтаят за по-до­бър живот. Най- добре в Германия, може и в Швеция. Никой обаче не иска да каже от­крито колко стру­ва свободата им. От границата ни на ГКПП Илинден екипът ни тръгва по пътя на този бизнес за мили­они.дфг

Подставено лице от кюрд­ски произход се свърза по телефона с трафикант, кой­то му каза, че превозването му от Истанбул до Германия ще му струва повече от 9 000 евро.

Кюрдът обяснява, че бе­гълците минават границата само при уговорка със слу­жители на „Гранична поли­ция”. Те дори помагали за превоза на чужденци от гра­ницата до бусовете на тра­фикантите. Услугите на уни­формените стрували 250-300 евро на човек.

„На късмет никой не ми­нава. Те ти дават един час – например от 7 до 8 ч., иначе няма как да минеш”, казва мъжът.

Пътят на хилядите, които бягат от ужаса на войната, започва от Кавала в Гърция. Там са и босовете на канал­джиите, които са предимно от нашия край. През послед­ните месеци са изградили империя и продават свобо­да.

Схемата е проста – оста­вяш парите в чейнджбюро, което служи за параван на същинския бизнес, и получа­ваш код. Когато стигнеш до София, се обаждаш, казваш си кода и част от парите оти­ват за трафикантите. Ако се опиташ да хитруваш, следва наказание.

„Може да те утрепят от бой. Ако не вземат парите, ще те убият”, разказва подставено­то лице.

И ако всичко започва с организатор от Турция, в пограничните райони у нас десетки се изхранват като професионални помагачи на трафикантите. Трафикът на хора в момента е по-доходо­носен бизнес дори и от про­дажбата на наркотици. Не е тайна и че цялата престъпна схема е мно­го добре ор­ганизирана, за да може тези, които са най-отго­ре, да бъдат недосега­еми.

Екипът на Топ Преса, заедно с бивш поли­цай, се раз­ходи по про­дължение на българо-тур­ската гра­ница. Мина през някол­ко погранич­ни села, но не срещна нито един граничен полицай.Без име

Най-често преминаването през неохраняваната терито­рия се случва вечер. Канал­джиите знаят, че трябва да прекарат хората през браз­дата точно през 20-те мину­ти, в които термокамерата не гледа към тях. На въпрос откъде знаят за тези 20 ми­нути, граничните власти отговориха така: „Не можем да навлизаме в де­тайли по охраната на границата, как­то и управлението на камерите, които биват мобилни и стационарни… Все­ки сигнал, подаден в министерството, стриктно се прове­рява”.

А иначе, за първи­те шест месеца на годината, 243-ма души са задържани от полицията за каналджийство. Над половината от тях са с повдигнати обвинения. Сред арестуваните има само два­ма полицаи – заловени след репортаж на Би Би Си.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене