Само в Топ Преса! Таен дарител спасява баба Божия

Ваня ГЕОРГИЕВА
Бизнесмен спаси дома на баба Божия Бикова, която бе осъдена за марихуана, научи „Топ Преса“.
Богаташът платил цялата сума по глобата, която трябваше да бъде покрита. Старицата от петричкото село Самуилово бе заплашена да бъде изхвърлена на улицата или да се раздели с някоя от нивите си, от които си изкарва прехраната, ако не плати непосилната за нея глоба, с която я наказа българският съд за няколко корена канабис. През пролетта баба Божия бе изненадана в дома си от група дарители, които с кампании успяха да съберат повече от 1000 лв. По-голямата част от сумата е била събрана от хора, отделили по 5-10 лв., но е имало хора, решили да подпомогнат баба Божия, с по повече от 100 лв. Тогава проблемът на жената бе решен поне временно, тъй като всъщност парите стигат да се покрие самата глоба, но дългът й бе нараснал значително и с лихвите станал над 3 бона. Сега бизнесмен, който дори не познава лично жената, решил да я подкрепи, считайки, че тя е осъдена несправедливо. Платил целия остатък от сумата, но настоял името му да остане в тайна.
„Сега спя по-спокойно, въпреки че цялото това разкарване по съдилищата ми се отрази и тази година за първи път се подпирам с тояжка“, казва възрастната жена, която се старае да не се оплаква и показва дух. Въпреки това след края на делата тя на няколко пъти бе в болница и не крие, че процесите срещу нея са й са се отразили.
„Аз спя по-спокойно, но има други, които не спят спокойно. Имаше жени в селото, които искаха да ме видят в затвора“, признава пенсионерката. Според нея немалко хора я мразят, защото винаги казва нещата както са в действителност и не обича да крие истината. Продължава да се кълне, че е невинна и при единия случай марихуаната е била подхвърлена, за да отчете полицията дейност, а в другия сама я е оскубала като бурен. И предупреждава, че всеки може да се озове в нейното положение, ако някой му има зъб. Синът й Георги додава, че ако не са били медиите, които разгласиха случая, майка му е щяла наистина да бъде пратена зад решетките.
Старицата бе на косъм да отиде в затвора за 2 години, след като районният съд в Петрич я призна за виновна за отглеждане на наркотични растения. Тя твърди, че е намерила стръкове саморасла марихуана между фасула и мисирката, както нарича царевицата, изкоренила ги и ги хвърлила на синора на нивата си, където ги намират ченгетата. Съдът не прие версията й и постанови тя да лежи 6 месеца зад решетките. Към това се прибавят година и половина за старо деяние. То е от 2007 година, когато отново в нивата й са намерени няколко стръка канабис, а присъдата й е условна, въпреки че баба Божия твърди, че не го е сяла. В крайна сметка магистратите от Окръжния съд в Благоевград промениха наказанието и то остана само глоба.
СЪСЕДИ ИМАТ ЗЪБ НА БИКОВА
Кметът на Самуилово Кирил Стоянов също е убеден, че Божия Бикова е невинна. Според него по Огражден планина има цели плантации с марихуана, които се пазят от въоръжени мъже. Ченгетата обаче рядко се качвали дотам, но пък по сигнали правели показни акции и тарашели дворовете на бабите. Заради самораслата марихуана, а и заради няколко подхвърлени корена от съсед, който ти има зъб, всеки може „да изгори“.
Самата баба Божия твърди, че по време на процеса срещу нея дори се появили свидетели от селото, които да я топят. Въпреки че ченгетата открили само марихуаната на синора, имало такива, които казали, че е посяла канабиса между мисирката, както баба Божия казва на царевицата.
„Засили’а нещата и ги направи’а на влашка песен – почнаха да лъжат, че съм го била наредила по мисирковите корени.“ Намерили се обаче хора, които да кажат, че всичко било хвърлено край пътя и дори колите го били сгазили.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене