Как продадоха на безценица резиденцията на Тодор Живков – Ючбунар

Една от най-красивите резиденции на Тодор Живков – Ючбунар, е била продадена за „смешни пари“, твърдят бившите активисти в Благоевград Иван Багалийски и Цветан Дамянов.Тома СПАСИЕВ

Една от най-красивите резиденции на Тодор Живков – Ючбунар е била продадена за „смешни пари“, твърдят бившите активисти в Благоевград Иван Багалийски и Цветан Дамянов. Те са убедени, че продажната цена от 352 хил. лева /без ДДС/ е твърде малка за бижуто в колекцията на Тато, за чието построяване на времето са отишли 450 хил. лева.
Сделката за придобиването й от частна фирма се превръща в повод за образуването на съдебен спор. Жалбовносителите считат, че резиденцията е оценена неправилно и оценката и е занижена. Пропуснати били някои части от сградата – например зимна градина на покрива, подземни помещения, които при социализма за такива резиденции и обекти са били задължителни, имали са ролята на бомбоубежища, където при необходимост да се укрива бившият първи секретар на ЦК и придружаващите го.
В двора има уникални секвои, които също трябва да влязат в оценката, претендират адвокатите на сдружението, обжалвало продажбата. Тодор Живков никога не е отсядал на Ючбунар над Богослов, затова пък дъщеря му Людмила Живкова и екипът й на три пъти пребивавали в луксозната база с чудно разположение в Осоговския балкан, разказват местни активисти от онова време.
Мястото, където се издига Ючбунар, не било избрано случайно. Това станало след обстойни предварителни проучвания и изследвания на въздуха и оценка на ладшафта, казаха пред репортерите местните соцначалници. По решение на общинсикя съвет м.г. резиденцията с площ 4 342 кв. м., като застроената е 601 кв. м., на два етажа, беше продадена на търг за 352 000 лева (без ДДС). Местно сдружение обаче оспорва влязлата в сила сделка, според която собственик на комплекса стана кюстендилска фирма.
Съдът ще излезе с решение по шумния за града процес, дали е продадена евтино „Ючбунар“ да месец, считано от 30 март тази година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене