Кресна решава днес за ВиК асоциацията

Населението на Кресна ще решава днес за ВиК асоциацията. Припомняме, че кметът Николай Георгиев свика общо събрание нажителите на общината. Поводът е нуждата от вземане на решение „за“ или „против“ присъединяването на община Кресна към асоциацията по ВиК в област Благоевград. Събранието, на което ще се вземе крайното решение, ще се проведе пред сградата на община Кресна днесот 18:30 часа.

Право за участие в общото събрание на населението на Кресна имат всички граждани с избирателни права на територията на общината, които имат постоянен или настоящ адрес преди 31.07.2016 г. В тази връзка на информационните табла пред всяка избирателна секция на територията на община Кресна ще бъдат поставени актуализирани списъци на гражданите с избирателни права.

 

Съгласно разпоредбите на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС), общото събрание на населението се смята за редовно, ако на него присъстват не по-малко от една четвърт от гражданите с избирателни права в общината. Когато в определения час не са се явили посоченият брой граждани, събранието се отлага с един час, след което се провежда с онези, които присъстват. Техният брой обаче не може да бъде по-малък от една десета от всички граждани с избирателни права.

Решението се приема с гласовете на не по-малко от половината от присъствалите на събранието гласоподаватели.

Общото събрание на населението се провежда от комисия от трима до 5 членове, включително председател, избрани с мнозинство повече от половината от присъстващите граждани с избирателни права. Гласуването в общото събрание е тайно, освен ако самото общо събрание не реши да е явно. За отчитане на резултатите от явното гласуване събранието избира преброители. Комисията одобрява бюлетините за гласуването, когато то е тайно, и организира гласуването и определянето на резултата.

Решенията на общото събрание се приемат с мнозинство повече от половината от присъстващите и се обявяват от председателя на комисията незабавно.

Въз основа на решението на общото събрание в 7-дневен срок кметът на община Кресна ще внесе предложение в общинския съвет за подготовка и приемане на взетото решение.

Съгласно заповедта на кмета на община Кресна за законосъобразното протичане на общото събрание на населението на община Кресна се забранява продажбата на спиртни напитки от магазините, заведенията за обществено хранене и други обществени места от 00:00 часа на 30.07.2016 г. до 21:00 часа на 31.07.2016 г. и провеждането на масови прояви, при които съществуват предпоставки за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението в деня на провеждане на общото събрание на населението на община Кресна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене