Не разрешават езда около Седемте рилски езера

Силвия СТОЯНОВА
Да се тръгне на конен поход в Рила, става все по-модерно и масово в последните няколко години. Групи от по десетина души наемат коне от базите в подножието на планината и се отправят на преходи.
Не всички обаче знаят, че съществуват редица ограничения в границите на Националния парк “Рила”, които са въведени отскоро.
За районите в полите на Рила традиционно занимание за местните хора е коневъдството. Много от тях през лятото предлагат на туристите разходки на кон във високите части на планината, като често не се съобразяват със забраните и водят ездачи около Седемте рилски езера.
Има специален ред за преминаване на коне през територията на парка. Там са регламентирани общо 13 маршрута за конна езда. Те са
ДО 2000 МЕТРА НАДМОРСКА ВИСОЧИНА
и попадат в зона “Интензивен туризъм” от плана за управление на парка.
“Абсолютно забранено е качването на коне на височина над 2000 м, където например са Седемте рилски езера. Провеждането на специализиран туризъм и масови прояви подлежи на съгласуване след подаване на заявление по образец в дирекцията на парка”, коментира директорът Красимир Андонов.
Той допълни, че ако се налага навлизането на автомобили, коне и други животни, използвани за зареждане с продукти на хижите, е задължително да се подаде заявление, в което да се опише подробно и обосновано кое налага използването на такъв превоз, за какъв период става дума, какъв ще е маршрутът и др. След това се издава заповед, в която се описват редът, условията и броят коне, които се допускат за кратък период.
Наскоро в защитената територия бе открита
НОВА ДЕСТИНАЦИЯ ЗА КОНЕН И ВЕЛОТУРИЗЪМ В ЮЖНА РИЛА
“Изградихме 25-километров маршрут, който е първа фаза и част от големия проект за устойчиво управление на националния парк и предвижда 80-километров маршрут от местността Бодрост над Благоевград до язовир “Белмекен”, като пресича цяла Южна Рила”, обясни Андонов.
В началото и в края на маршрута има кътове за отдих за 20 човека, дървени навеси и стоянки за велосипеди и за връзване и почивка на коне, химически тоалетни. Той стартира от курорта “Бодрост”, преминава през местността Карталска поляна, следва трасето за хижа “Македония”, продължава към местността Карааланица и достига до курортен комплекс “Семково”.
Идеята на парковите служители е този дълъг маршрут да разтовари от туристи два от районите в планината, които са най-популярни и посещавани – около Седемте рилски езера и Мусала.
По цялото протежение са поставени насочващи табели. Групите за конен и велотуризъм трябва да подават заявление за съгласуване. “Работим много добре с конната база на Иван Наков от разложкото с. Бачево. Той е много стриктен и винаги подава заявление, когато тръгват групи на езда в границите на парка”, обясни Красимир Андонов.
“Имам сертификат още от 2007 г., че сме членове на международната организация PAN Parks, която е европейска мрежа от защитени територии паркове за опазване на природата. При всяка разходка в Рила подавам заявление до дирекцията на Националния парк, за да знаят в кои части на планината ще се придвижваме. Опазването на природата е важно за нас и не допускаме нарушаване на законите”, каза Иван Наков.
Според него най-подходящо за конен туризъм е
ГРУПИТЕ ДА СА ДО ДЕСЕТИНА ЕЗДАЧИ
Когато са повече, е по-трудно да се синхронизират и да се придвижват заедно, защото всеки е различно трениран. По-лесно е и да бъдат контролирани от водача.
Маршрутите са с различна продължителност. Най-дългият е 6-дневен и стига до Ковачевица и обратно до с. Бачево в Южна Рила. По пътя има места за спане и пикници, допълва Наков.
В границите на парка има няколко специализирани туристически маршрута с информационни табели, удобни пътеки и места за отдих, за да се насърчава пешеходният туризъм.
По данни на парковата дирекция от 2000 г. досега броят на туристите, които посещават Рила, расте. До 2007 г. те са били около 50 000 годишно. След това стигат до 150 000, като рекордът е през 2012 г., когато в планината са били 268 хил. души. В границите на Национален парк “Рила” има 18 хижи, 12 заслона и туристически спални и 36 почивни бази.
СПЕЦИАЛЕН РЕЖИМ ЗА БЯЛОТО БРАТСТВО
Специален режим е въведен традиционните сбирки на Бялото братство в Рила. Дирекцията на парка е определила период за пребиваване на членовете му от 20 юли до 30 август. Изискванията са за поставяне на максимум 120 палатки, до 700 лагеруващи дневно и до 7 ношувки за един човек.
Определени са две места за лагеруване. Основното е около хижа “Седемте рилски езера” с площ от 10,6 дка, второто е на пресечен терен с площ от 88 дка.
Има и две места за ритуали – около езерото Бъбрека с площ от 103 дка и между връх Харамията и езерото Малък Чанакгьол (23 дка).
Тази година лятната духовна школа на Бялото братство ще бъде от 1 до 23 август. Специални разрешителни ще се издават за превоз на багаж, хранителни продукти и други вещи, необходими за лагеруването.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене