КЕВР изчисли: 3,18 лв. цена на водата в Благоевград е социално поносима

Шоково поскъпна цената на кубик питейна вода в Кюстендилска област от 1 юли. Новата цена от 2.35 лв. с ДДС ще важи за жителите на община Кюстендил и живеещите в общини, които се обслужват от водния оператор „Кюстендилска вода”.

Увеличението няма да подмине дупничани, които си имат собствено ВиК дружество, което също е внесло документи за увеличаване цената на водата на обслужваната от него територия. Според разчетите новата цена на водата в община Дупница вече е 2.91 лв., показват документите на КЕВР.

Сметките за вода на средностатистическо домакинство от следващия месец ще се увеличат с над 30%, показват разчетите на икономисти и статистици.

Досега всички, които получаваха вода от „Кюстендилска вода”, плащаха за кубик живителна течност сумата от 1.82 лв. с ДДС. Увеличението е одобрено от Комисията по енергийно и водно регулиране тихомълком преди около двадесетина дена, уточняват запознати с готвените промени. Според водния оператор причината за увеличението е влагането на 6 милиона лева в изграждането на пречиствателни станции.

В момента нито една община на територията на Кюстендилска област, с изключение на община Кюстендил, няма пречиствателни станции – нито за питейна вода, нито за отпадни води, ето защо тези инвестиции са наложителни, а шестте милиона лева са крайно недостатъчни, обясни областният управител на Кюстендил Виктор Янев, който е и председател на Асоциацията на ВиК. Според прогнозите за изграждането на пречиствателни станции за отпадни и питейни води в останалите осем общини на територията на Кюстендилска област са нужни 350 милиона лева.

Увеличението на водата в Кюстендилско от средата на тази година обаче няма да бъде последното, показват разчетите на „Кюстедилска вода”, през следващите години е предвидено цената на живителната течност да нараства плавно, показват документите на водния оператор, предоставени пред КЕВР.

В Благоевградска област цената на водата си остава същата до края на годината, внесе частично успокоение Росица Димитрова, директор на „ВиК“ ЕООД – Благоевград, дружеството, което бе избрано и за оператор на новата държавна структура Асоциация по ВиК.

По действащите от 2013 г. цени благоевградчани плащат между 1,30 и 1,40 лв. за кубик вода, в зависимост от това дали тя се доставя по смесен способ или гравитачно. Общинската УВЕКС в Садански, която преди месец се присъедини към асоциацията, а вчера направи неуспешен опит да излезе, от 2010 г. продава кубик вода на санданчани за 72 ст., за струмянишкото с. Микрево праща вода срещу 4 ст. на кубик, а за „ВиК” ЕООД – Петрич – по 5 ст. кубика. От своя страна „ВиК – Стримон” ООД продава на потребителите си в с. Микрево водата срещу 50 ст. кубика, а „ВиК” ЕООД – Петрич, която също е в асоциацията – по 1.02 лв. /гравитачната/ или 1,36 /помпажната/.

Най-евтина си остава водата в Кресна, която единствена в областта отказа да стане член на Асоциацията по ВиК -Благоевград. От 2007 г. населението на община Кресна плаща по 39 ст. за доставяне на 1 кубик вода и още 10 ст. за отвеждането й.

Според Р. Димитрова възможно е догодина водата в Благоевградска област да поскъпне, но е още рано да се прогнозира до какви нива. Нека видим дали асоциацията ще заработи, ще започнем преговори, сметки, тогава ще стане ясно колко точно ще е поскъпването, отложи тя с няколко месеца конкретиката.

Междувременно стана ясно, че в КЕВР има списък за цената на водата, в който срещу Благоевград е посочено „3,18 лв. кубика“. Това, според Димитрова, е социално поносимата цена за Благоевградска област, която комисията пресметнала на база някакви нейни проучвания и показатели. Явно за пръв път Благоевград печели от това, че вече няколко години е на предпоследно място по средна заплата в страната, защото имало и области, за които високоплатените държавни чиновници от КЕВР изчислили, че спокойно могат да „преглътнат“ с водата си и цена от 5 лв. кубика.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене