ШОК! 60 хил. лв. присвоили пернишки касиерки от две детски градини

Обвинителен акт  в Районен съд – Перник внесе прокуратурата срещу бивши касиери на детски градини в областния град. Обвиненията са за присвояване на над 60 000 лв. от родителски такси.

Венера Иванова (на 40 години) в периода от 30 март 2010 г. до 15 април 2013 г. е била касиер-домакин в Целодневна детска градина „Пролетен цвят“ в Перник. Тя е приемала таксите от родителите на децата за посещението им в ЦДГ. Всички получени суми Венера е трябвало да преведе в общината, като за това имала кочан с бланки на приходни квитанции с фабрична номерация, които имали и химизиран екземпляр.

При съставянето на документа касиерът трябвало да вписва получената сума от родителя за конкретно дете според броя на дните, през които детето е посещавало градината. Единият от екземплярите се давал на платилия таксата родител, а другият оставал при касиера за отчет на сумата. Начислените и събрани такси за всяко дете трябва да се описват в Таксова книга на ЦДГ, а впоследствие сумите от таксите за посещения са внасяни по банкова сметка.

Отчетът на средствата в община Перник се извършвал, като обвиняемата предавала на длъжностно лице в общината кочан с химизиран екземпляр от всяка една от квитанциите, в които били отразени съответните плащания, заедно с относимите към тях вносни бележки от банката за общия размер на внесените суми.

Присвояването на поверените на касиерката средства ставало, след като тя умишлено удържала за себе си различни суми от подлежащите на внасяне пари за община Перник, събрани от родителите на деца, посещавали ДЦГ. През периода от три години по този начин Вероника Иванова присвоила 21 614,20 лв. Оставяните за лични нужди суми от отделните внасяния в банка варирали от 2 лв. до 1569 лв. Към момента обвиняемата е възстановила 4110 лв.

По същия начин действала и другата подсъдима по делото Петрана Илиева (на 59 години), която по трудово правоотношение заемала длъжността касиер-домакин в ЦДГ „Изворче“ към община Перник. В периода 23 януари 2008 г. – 28 май 2013 г. тя присвоила чужди пари в общ размер на 39 267,80 лв. Повдигнатите обвинения на бившата касиерка се установяват от протоколи за разпит на свидетели, икономическа експертиза, веществени и писмени доказателства. Делото ще се гледа през септември.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене