На полева пресконференция в ДГС – Брезник обявиха: ЮЗДП с готовност до 30 минути да стигне до всяка точка, за която на тел. 112 е постъпил сигнал за пожар

Шефове и огнеборци в общ фронт срещу огъня

Югозападна България е районът в страната, където заедно с Ловешка област стават най-много пожари. Черната статистика води Кюстендил, а обяснението е сухият климат и разпокъсаната собственост на гори и обработваеми земи.
Всяка година в България изгарят средно 22 000 хектара гори – точно толкова, колкото е и годишното потребление на дървесина в страната ни. В горските пожари се забелязва цикличност – пиковете им обикновено са през 7 години. През 1993 г. в страната са опожарени 1200 ха гори, през 2000 г. – 57 000 ха, през 2007 г. – 43 000 ха, а през 2012 г. – 12 000 ха. Миналата година са изгорели 4000 ха иглолистни и широколистни гори, а загубите от пожари само за 2015 г. се изчисляват на над 5 млн. лв.
Тази грозна статистика бе огласена на полева пресконференция, дадена от представители на Министерството на горите, Изпълнителна агенция по горите, Югозападно държавно предприятие и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в подножието на 400 дка опожарен горски масив в района на Държавно горско стопанство – Брезник. Иглолистната гора на възраст между 60 и 80 г. пламнала миналия август в резултат на човешка небрежност – при почистване на земеделски имоти в близост до гората. Изпепелени са 2900 куб. метра иглолистна дървесина. Година по-късно вече са освободени 130 декара от изгорялата дървесина, наесен предстои почвоподготовка на терена, а напролет ще се залесява, но с местни широколистни видове, които са устойчиви на пожари. Всичко това ще струва на предприятието около 400 000 лева.
Докато шефът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов разказва подробности за един от хилядите пожари, на около километър от мястото лумва друг пожар в район с ниска тревна растителност и житни култури.

3Горски служители от Брезник демонстрират новите коли, с които пожарът може да се гаси съвсем отблизо

Според горските служители

98% ОТ ПОЖАРИТЕ СА ПРЕДИЗВИКАНИ ОТ ЧОВЕШКА
НЕБРЕЖНОСТ, А 10% СА УМИШЛЕНИТЕ.

В ЮЗДП са забелязали любопитно съвпадение – колкото по-чести и успешни са акциите им срещу контрабандистите на дървен материал, толкова пожарите зачестяват. Това и ги навежда на мисълта, че 10-те процента са всъщност за отмъщение.
Любопитно е и наблюдението, че пиковете не са само през лятото, но и през март и декември. Заблуда е, че пожарите са главно в иглолистните гори – 2/3 са в широколистни, а в 66% от случаите гората пламва от искра, тръгнала от земеделска територия. Почти всички пожари при това стават в петък вечер и събота, когато хората отиват на село и започват да си чистят дворчетата.
Без имеИнж. Дамянов, зам. министър Кръстев и комисар Николов уточняват черните цифри за статистиката на горските пожари

На фона на тези стряскащи цифри единствено новината, че Югозападното държавно предприятие има пълна готовност за реакция при горски пожари, звучи обнадеждаващо. Създадена е организация, която позволява на

ЕКИПИТЕ ДО 30
МИНУТИ СЛЕД
ПОЛУЧАВАНЕ НА СИГНАЛ ДА
ДОСТИГНАТ ДО
МЯСТОТО НА
ЗАПАЛВАНЕТО,

увери инж. Дамян Дамянов при представяне на мерки за превенция на пожари в горските територии.
Тъй като Югозападното държавно предприятие е едно от най-засегнатите от пожари в национален мащаб, затова в последната година и половина са направени сериозни инвестиции. Изградени са 9 противопожарни кули за наблюдение в най-рисковите териториални поделения. Това всъщност са половината от всички кули в страната, а горските ни територии могат да бъдат покрити от 110 кули, което е изключително скъпа инвестиция.
В ЮЗДП са закупени 18 специализирани високопроходими автомобила, малкогабаритни и изключително ефективни за работа в труднодостъпни и пресечени терени. До месец ще бъдат ремонтирани 6 професионални пожарни коли, предоставени от МВР. Очаква се доставка на два булдозера, които също могат да бъдат използвани за гасене на пожари.
Предприятието вече разполага и с един оборудван дрон за проследяване движението на огъня. Предстои закупуване на 700 комплекта защитни облекла за служителите, участващи в гасенето на пожари. В скоро време ще заработи оперативен команден център, който ще събира данните от 9-те противопожарни кули и ще приема обажданията, постъпващи на телефон 112. Догодина ще бъде завършена и системата за противопожарно наблюдение на цялата гора –

ЧРЕЗ КУЛИТЕ НА МОБИЛНИТЕ
ОПЕРАТОРИ ЩЕ СЕ НАБЛЮДАВАТ С
КАМЕРИ
ГОРСКИТЕ Т
ЕРИТОРИИ.

iezer-forest-fireТака изглежда опожарената гора в Брезник 1 г. след изпепеляването й

Най-ценното е, че в ЮЗДП има противопожарни звена във всички отделения и до момента няма никакви жертви, подчерта Дамянов.
На представянето на мерките за превенция и готовността за реакция при пожари в горите присъстваха зам. министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, директорът на ИАГ инж. Тони Кръстев и главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
Според доц. Костов миналата година са инвестирани 5,8 млн. лв. в опазването на горите от пожари, а за тази са отделени 14 млн. лв. Инвестициите обаче ще са напълно ненужни, ако хората не спазват някои елементарни правила във или близо до горски територии, подчерта инж. Кръстев.
Те са христоматийно известни и се изчерпват с едно изречение – в никакъв случай не палете огън в гориста местност и на 100 метра до нея. Ако все пак стане най-лошото, звъннете веднага на тел 112.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене