Продаваш гласове, плащат ти сватбата – нов хит в схемите

430x289МВР е засякло нова мода в схемите за купуване на гласове. Това обяви МВР шефът Йордан Бакалов в интервю за БиТиВи. Емисари ходели из Южна България и разпитвали по кварталите къде има сватба. Те обещавали да платят целия масраф на младоженците и гостите срещу осигуряване на гласове за определена политическа сила.

По думите на Бакалов подобни оферти са засечени на 2-3 места.Силовото министерство е подсигурило средства за агентура и придобиване на агентурна информация в предизборния процес.

Ако държавата има воля да се справи с купуването на гласове – ще го направи, категоричен е Бакалов. По думите му, който бъде уличен в изборна търговия ще му се случи случка и поради тази причина замесените са предпазливи.

Бакалов очерта две течения в бизнеса покрай избори. Той посочи, че първото идва от организирани престъпни групи, които осигуряват определена бройка гласове и ги предлагат на партиите. Второто течение представлява групи от хора, които под ръководството на определена партия купуват гласове.
Министърът отказа да каже кои са партиите, които пазаруват гласоподаватели, но се зарече да го направи, когато си пише мемоарите.

Йордан Бакалов коментира още, че не го интересува кой кого е назначил в министерството. Той е казал на шефовете на РПУ-та, че оценката му за тях ще бъде след като минат изборите, на 6 октомври. Те ще бъдат оценявани по работата им. МВР шефът отрече да е има противоречия с главсека Светлозар Лазаров.

МВР трябва да е най-неполитизираната структура, а е най-политизираната и има хора на този и онзи министър“, посочи Бакалов и допълни, че това е наслагвано с годините. Откакто е поел поста няма смяна на ниво шеф на РПУ. Министърът обясни, че „няма норма за смени на полицейски началници“. Даде примери с отстраните шефове на областни дирекции в Плевен и Шумен. На първия му е бил отнет допускът до класифицирана информация, а вторият е бил пенсионер и общински съветник от БСП. „Прекалено оцветен е“, отсече Йордан Бакалов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене