Криза: Фалити всеки ден в Благоевград, грък търси кой да купи фабриката му за колосална сума

В двуетажната производствена сграда с разгъната площ 6500 кв. метра, и построена през 2000 година в централната част на града, почти 25 години функционира предприятие за производство на облекло
Най-голямата шивашка фабрика в Благоевград „Балкантекс“ е обявена за продажба за колосалната сума от 10 милиона евро.

Гръцкият собственик на фабриката търси купувач на модерната сграда, за да се освободи от бизнеса си в областния център, в който промишленост почти няма.

В двуетажната производствена сграда с разгъната площ 6500 кв. метра, и построена през 2000 година в централната част на Благоевград, почти 25 години функционира предприятие за производство на облекло, което осигурява работа на 150 шивачки, съобщава struma.com.

Модерни производствени помещения, повече от 20 офис помещения, съблекални, сервизни помещения, складове, медицински кабинет, ресторант, паркинг са само част от удобствата в промишленото предприятие.

Собственикът на „Балкантекс“ избрал преди повече от 2 десетилетия областния център за развитието на бизнеса си, в годините, в които шивашкият бизнес в Благоевград осигуряваше поминък на хиляди жители, а гръцките цехове никнеха като гъби, привлечени от добрите условия за бизнес тук и сравнително евтината работна ръка. Днес обаче статистиката е печална.

Промишленост в Благоевград няма. Само в последните 30 дни, 26 промишлени обекти и складове, са обявени за продажба. Продават се работещ в момента шивашки цех в квартал Еленово, за продажба е обявен и цех в квартал Струмско като продажната цена на всеки от тях е около 500 000 лева.

Обект на продажба в последния месец са 2 фурни за производство на хляб, складове и земя в промишлената зона в кв. Струмско, авторемонтни работилници и сервизи.

Общо 26 производствени обекта търсят купувач, който да ги съживи от продължаващата с години агония в бранша. В Благоевград упадъкът започна с продажбата на Благоевград БТ, предприятие, което осигуряваше над 2000 работни места, в цигарената фабрика работеха цели семейства.

Фалити обявяваха една след друга и шивашките фирми, които се подреждаха на второ място по осигуряване на заетост в областния център. Промишлените предприятия отстъпиха на търговските обекти, ресторанти и кафенета, които заляха града в последното десетилетие.

Сега обаче и в този бранш е криза. Едно по едно затварят заведения, които също са обект на продажба, да не говорим за затворени магазини, чийто празни помещения зловещо напомнят за ситуацията, в която се намира Благоевград.

Няма промишленост, търговията замря, бизнес няма, градът опустява с бързи темпове, липсата на работа намалява покупателната способност на хората и местната икономика буксува катастрофално.

Част от жителите на Благоевград обикалят света в търсене на работа, младите се местят от град в град в битка за оцеляването си. В областния център беше пълно с млади хора, които превръщаха с оживлението си нощта в ден, заведенията работеха на пълни обороти.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене