Чичото на Бербатов се крил на остров Бали, докато разработвал банда за източване на карти

Иван Ганчев

Ако си попаднал на остров Бали, се чувстваш като в Рая. За много българи обаче островът е като междинна спирка, от която да се отправят към Малайзия, Виетнам, Хонконг или Сингапур – любимите дестинации на родните измамници с банкови карти. От няколко години Индонезия е и на пътя, който българи използват за трафик на хероин и синте­тични наркотици. В страната законите за раз­пространение на дрога са изключително строги и все още се прилага смъртно наказание. Дори и там обаче българите са успели да си намерят начини за измъкване. На територията на Бали действат няколко руски банди, занимаващи се с разпространение на наркотици,разкриват пред „ШОУ“ от местната полиция. На върха на цялата пирамида е Алберт ван Хорн – хо­ландски бизнесмен, който живее от години на острова и ръководи групите с дилъри.

Името му го споменава сякаш между другото българка, която също се е устроила на Бали. Самият Алберт е сред т. нар. ВИП общество на острова. Огромната му вила е разположена на върха на един от баровските квартали и мястото е известно като терен за купони, където могат да бъдат видени красавици и бизнесмени от цяла Европа.

Алберт е точно като герой от американски екшън. Има яхта, с ко­ято обикаля околните острови, пътува често до Европа, а в гаража му е събрана колекция от луксозни автомобили, към които се твърди, че той има слабост.

Алберт е с предста­вителите на властта в Индонезия, има добри контакти и в дипломати­ческите среди. Може би и това е причината никога да не е бил разследван за разпространение на наркотици или пък името му да бъде споменавано във връзка с това. Поне не и официално.

Ръгбиста и куция

За холандеца Алберт ван Хорн работят и двама българи – Свилен Радуилов – Ръгбиста, който е от Хасково, и Васил Пе­нев – Куция, от Пловдив. Именно те са връзката между него и една от местните, руски банди, разкриват източниците на „ШОУ“. Макар и Индонезия да е сочена като една от страни­те, където може да се намери ка­чествена дрога, полицейската ста­тистика е значи­телно занижена. От следствената служба на остров Бали твърдят, че за миналата година на територията на острова са били задържани десет българи. В момента оба­че нито един от тях не е арестуван.

Според информация на Външно министер­ство доскоро в затвора „Керобокан” на остров Бали са излежавали до­животна присъда Кра­симир Стефанов Райчев – 29-годишен, и Румен Александров Георгиев. Двамата са осъдени за употреба и притежание на наркотици. В началото на миналата година оба­че те са екстрадирани в България по настояване на нашите власти.

Наркодилърът от остров Джава

Херман Путра е един от наркодилърите, с които успяваме да се свържем. Именно той ни разказва за Ръгбиста и Куция, с които е работил доскоро. Херман е от остров Джава, но се е установил от няколко години на Бали. „Офисът” му е компютърен клуб, който се намира в един от „нарко“ кварта­лите – „Кута“. Именно там може да видите мъже, които седят на улицата, и в момента, в който ги подминете, започват да шептят като парола: херо­ин, марихуана, кокаин.

Херман дори има ви­зитка, на която е написал: „Намирам всичко по ваше желание, уреждам всич­ко“. Херман твърди, че е лежал няколко пъти в за­твора „Керобокан”, но за кратко. „Имам подходящи приятели“, твърди той и обяснява, че в Индонезия законът за наркотиците е изключително строг, но пък можеш да се измъкнеш с подходящи приятели. „Струва около 30 хиляди долара, които се делят на две. Тук всичко е под строгия контрол на полицията, нали разбира­те какво точно искам да кажа”, обяснява той.

Схемата, по която ра­боти индонезиецът, е класическа за Бали. Той дава телефонен номер, на който може да си поръча­те наркотици. Оттам ти изпращат смс с мястото, където е оставена дро­гата, и номер на банкова сметка, където трябва да се преведат парите за дрогата. При предаването не присъства никой от дилърите – дрогата обикновено се поставя в тайник и дори на самата улица.

Херман се занимава не само с наркотици. По-късно разбирам, че се е опитал да измами българка – зъболекарка от Пловдив, обещавай­ки, че може да й уре­ди работна виза срещу съответното заплащане. Накрая взима 2000 евро и изчезва.

В „Кута“ може да си купите наркотици и от дилъри на улицата, но тогава съществува риск, че ще бъдете арестувани. Някои от масажните салони на остров Бали също са използвани като разпределителни депа за дрога, но това също е рисковано, защото полицията извършва там внезапни проверки.

Друго място, което често използват българите на острова, които искат да се снабдят с дрога, е най-обикновена аптека, която се намира точно до един от големите молове „Мата Хари“. „Suria Loka“ – така се казва мястото, е също средище и на наркоманите. Точно над аптеката има лекарски кабинет, където срещу съответното заплащане ви издават рецепта за MST – синтетичен хероин. В аптеката една доза от 60 милиграма струва 50 хиляди рупии – около 50 долара.

Пред „ШОУ“ Кетут Раским – началник на отдела за контрол на наркоти­ците към следствената служба на Бали, твърди, че българите са на дол­ните нива в разпростра­нението на наркотици. „Ваши граждани не са били арестувани през последните две години за продажба или при­тежание на наркотици. Имаме информация, че някои българи са опитвали да се вклинят в па­зара, но при нас той не е много разпространен заради контрола и стро­гите наказания. Знаем, че българи са работили с руски граждани, но това са данни, които сме получавали от наши ин­форматори. Към момента няма българи, които да са в ареста ни“, твърди Кетут Раским.

Банковите измамници

Миналата година в Лас Вегас са задържани 11 българи за измами в раз­мер на около 2,3 милиона долара. Бандата е из­ползвала Индонезия като база разпределителна. Освен на остров Бали, те са пребивавали и в Джакарта, сочат офици­алните полицейски данни на разследването, което тръгва от САЩ. Групата е действала още на те­риторията на Казахстан и Малайзия. Причина за това е, че в повечето европейски държави кон­тролът на банкоматите е затегнат и банките са монтирали навсякъде за­щитни устройства.

За лидер на групата е смятан 58-годишният Димитър Димитров, кой­то официално е с аме­риканско гражданство, но също така притежава луксозен имот и на остров Бали. Заедно с него са работили Боян Георгиев, Юлиян Милушев, Нико­лай Младенов и Росен Даскалов.

Към тяхната банда е имало още една група, специализирана в монтирането по банкомати­те на сглобените у нас устройства за разчитане на данни от магнитната лента на картите. По­лучената информация веднага била изпращана до шефа им в България. Той свеждал данните до знанието на втората група, която клонирала картите върху празни пластики и се заемала с източването на пари. Мошениците спазвали строгото правило да не крадат пари в държави­те, откъдето са получили информацията. Втората група работела предимно на територията на Индо­незия, Тайван, Виетнам, Малайзия и Китай.

През 2011 г. с полет от Италия в Джакарта каца българинът Иван Ганчев, който в България е известен и като Ганята.

Самият той е чичо на Ди­митър Бербатов и често обича да спекулира с това. От Джакарта Ганята се отправя към остров Бали, където има среща с други българи – Милен Кацарски, Антон Иванов. Четвъртият от групата им – Адриан Димитров, ги чака в Уганда. На острова тримата прекарват някол­ко месеца, разработвайки схемата си. Наемат луксозна вила на километри от Nusa Dua и се пред­ставят за бизнесмени, търгуващи с кафе и захар, които се интересуват и от местни произведения на изкуството.

Година по-късно чичото на Димитър Бербатов е арестуван в Уганда заед­но с тримата си съучаст­ници. Според разслед­ването те са клонирали банкови карти с крадена във Франция и Италия информация. Парите са били теглени от Индоне­зия и Хонконг. По време на обиските в къщата на Ганята полицията намира 196 банкови карти, пари в брой, луксозни часовници и айфони. По време на де­лото в Уганда съдията на­стоява за строги присъди. Четиримата са признати за виновни за 33 случая на фалшификация.

През цялото време Ганчев твърди, че е ин­веститор, пристигнал в Уганда да търгува с кафе и захар.

На първа инстанция българите получават теж­ки присъди. Върховният съд на Уганда обаче се произнася те да бъдат намалени двойно.

София – Денпасар – София Мария НИКОЛАЕВА

Вестник ШОУ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене