Старинни гробове в центъра на Дъбница

ccc

Интересен археологически феномен – гробове във въздуха, се откри след ремонт на пътен участък. Древните некрополи са гледка, с която жителите на селото са свикнали. Случвало се е понякога от тях да падне и някоя друга кост, която отново била пъхвана под тиклените капаци.

– Костите се виждат, показват се изпод тиклите и от време на време падат от там. Тези гробове са отдавна, от Римско време – казва жител на Дъбница.

Гробовете са в градината на частен имот и все още не са проучени.

жцжц

Минка Капитанова

– Ние няма как да проучваме тези гробове, след като те са в частна собственост. Може би самият собственик на парцела сам трябва да извика или по някакъв начин трябва да призове хора историци или археолози да проучат какви са тези гробове, защото знаете с частната собственост се разпорежда единствено собственика – казва Минка Капитанова, кмет на общ. Гърмен.

Междувременно има подадена частна жалба, в която частникът желае да му бъде издигната пред къщата подпорна стена, а какво ще стана с висящите над улицата гробове все още никой не е наясно.

Община Гърмен е осеяна от древни останки, могили, крепости, гробове, къщи… Цялото село Гърмен е разположено върху останките на древен град и постоянно излизат все нови и нови археологически находки. С лични средства общината не може да разкрие, обследва и облагороди това огромно наследство. Ето защо разчита на европейски проекти.

цдж

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене