ТОП-ГОТВАЧЪТ ИВАН ЗВЕЗДЕВ ЩЕ БЪДЕ ГОСТ НА ФЕСТИВАЛА „ЕНЬОВДЕНСКИ ТАЙНСТВА” В С.ДЕЛЧЕВО

Живописното село Делчево за поредна година ще бъде домакин на традиционния летен фестивал „Еньовденски тайнства”, който тази година ще се проведе на 25 и 26 юни /събота и неделя/. Основен организатор на фестивала е община Гоце Делчев.
Първият ден е посветен на традициите свързани с Еньовден. Програмата ще започне в 17.00 часа със състезание по колоездене. По-късно, малки и големи ще могат да се включат в приключенска разходка по пътеките около селото за бране билки и цветя. Младите момичета ще участват в ритуала „Мълчана вода” в местността „Вълчова тумба”.
Неделният ден ще започне с посрещане на слънцето и бране на билки в местността „Вълчова тумба”. След това ще ви очакваме в ателие „Изработване на еньовски венци”. И тази година Еньовата буля ще отправи своята благословия, а всички, които желаят ще могат да се проврат през Еньовския венец за здраве и късмет. На мегдана в Делчево ще има и още едно ателие – по грънчарство. Освен това, ще научите някои магически еньовски тайни за билките, ще се запознаете с интересни рецепти на вкусни ястия, приготвени от учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“.
Специален гост на фестивала тази година ще бъде топ-готвачът Иван Звездев. Той ще сготви на мегдана в селото вкусна Еньова гозба, подправена с много билки, произведени в неговата градина. Шеф Звездев е подготвил изненади за присъстващите на празника в село Делчево, а от вкусната му гозба ще може да опита всеки, който желае.
И тази година на площада в китното село ще има благотворителен базар „Билки за лек и вкус“, където всеки ще може да си закупи билка, а със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона.
В програмата на фестивала „Еньовденски тайнства” ще участват още ФТК „Кръшно хорце“ към читалище „Никола Вапцаров – 1927“ с. Мусомища, „Вива денс клуб“ с ръководител Ани Лефтерова, ТФ „Неврокопчанки“ с ръководител Костадин Гьоргов, Даниела Георгиева, читалище „Изгрев“ с. Баничан, ЦДГ № 5 „Брезичка“ и оркестър „Уникат“ със солист Георги Жбантов.
Нека се потопим заедно в магията на приказното село Делчево и открием летните тайнства на Еньовден!

Eniovden_poster_final

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене