Земеделци от Гоцеделчевско се жалват на омбудсмана заради неизплатен тютюн

Ерол ЕМИЛОВ
Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско са твърдо решени да се оплачат на омбудсмана Мая Манолова заради некоректното отношение на някои от фирмите – изкупвачи на културата.
Голяма част от земеделците са продали миналогодишната си реколта преди месеци, а още не са получили парите от културното растение. Сред тях е и Ася Гущерова от село Крибул.
Тя твърди, че проблемите в сектора не са от скоро, но тази година бездействието на държавата относно случващото се в него се почувствало най-осезаемо. Именно това е накарало доста млади хора от региона да стегнат куфарите и да заминат за чужбина.
„Би било добре, ако си имаме хубаво земеделие, да си работят и на нашата земя. Но гледаме, че правителството нищо не прави за селските райони малките села ще обезлюдеят. Само стари хора ще останат. Няма смисъл да се живее в България, което е много лошо“, коментира младата жена.
„Принудени сме децата ни да стават роби на чужди земи като могат да работят на нашите си полета. Но правителството като не взема мерки така ще бъде. Искаме да имаме бъдеще тук в България“, споделя мъките си земеделката.
Разказва, че някои от хората не могат да осигурят добро образование на децата си заради липса на средства.
„Младежта изчезва. Образованието – на нула“. Това е тъжната констатация на дамата.
Ася е продала продукцията си на 3 април и още не е получила парите си. Оценен е на 4,50 лева за килограм. По договор срокът за изплащане на средствата е една седмица след продажбата.
Едно е сигурно – тютюнопроизводството в региона отмира. Все по-малко са площите в Неврокопско, засети със „зеленото злато“.
Фатма Гущераклиева е от хората, които отдавна се е отказали от тютюна. На въпроса „Защо?“ отговаря така: „Защо да го сея. За без пари сее ли се? А сега – вземат го, но не го плащат. 2 лева тютюн. С два лева едно кило ориз ще купя. Пък още 30 стотинки не достигат. Това не е ли срамота?“.
Споделя, че синът и снахата й са заминали за чужбина поради липсата на поминък.
„Снаха ми е с висше образование, а в Испания е принудена да работи нискоквалифицирана работа“, споделя възрастната жена, която е пренасочила усилията си за изпълнение на задачите й в новия шивашки цех в селото.
„За какво е учила и тя не знае“, коментира нейна колежка.
Жените в предприятието вече са изгубили надежда, че ще получат заслужените средства. За тях цеха е мястото, където могат да се трудят и да бъдат възнаградени достойно за свършеното от тях. Но темата за традиционната култура на региона си остава водеща. Не минава и ден без да я коментират. В неформален разговор те оповестяват и още един красноречив признак, че земеделието е тотално погребано. Семейства от Долно Дряново и Вълкосел чакат да си получат заработеното през миналата година вече шест месеца. Като некоректни определят фирмите „Михайлидис“ и „Миссириан“.
Категорични са, че министърът на земеделието Десислава Танева и премиерът Бойко Борисов вече трябва да се вземат в ръце и да решат един път завинаги неяснотите в сектора.
„Ако е необходимо и президентът да се намеси. Обръщаме се към всички, които могат да ни помогнат, да го направят“, заключават те.
От вторник стартира плащането на средствата за рефентния период, съобщиха от Сдружението на производителите на ориенталски тютюн. От там допълниха, че до края на седмицата всички производители ще получат парите по банковите си сметки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене