Рушвет от 500 бона прибрала служителка от фонд „Земеделие“ за проект в Разлог

Вирджиния Драгомирова взела рекордния подкуп, за да одобри мастит европейски проектДиана ТОДОРОВА

Служителката от дър­жавен фонд „Земеделие“ Вирджиния Драгомирова, замесена в мащабна коруп­ционна схема, е разследва­на от ДАНС заради поискан и прибран подкуп в размер на 500 000 лева, съобщи електронният таблоид „Дей­ли Прес“ (www.dailypress.bg).

Рекордният рушвет е бил даден преди 7 месеца от фирма, избрана за подизпъл­нител по мащабен европро­ект в град Раз­лог на стой­ност 18 ми­лиона лева.

Слу­жи­тел­ката във фонд „Зе­меде­лие” Вир­джиния Драгомирова ко­ординира европейски плащания по Програма за развитието на селските райо­ни по прословутата мярка 123 и от нейния подпис е за­висило дали да има фи­нансова ко­рекция на европейското плащане. Спо­ред норма­тивната уред­ба от фонд „Земеделие”, който е част от Министер­ството на зе­меделието, проследяват европейски­те плащания по програмите за раз­витието на селските райони, макар кметовете да сключват договорите с фир­мите изпълнители на про­ектите. В качеството си на младши експерт Вирджиния Драгомирова орязала 20% от стойността на проекта от 14 милиона лева, тоест 2 800 000 лева. Впоследствие друг служител от фонда под­сказал на собственика на фирмата подизпълнител, че може да си реши проблема, ако плати 500 000 лева под­куп.

Рушветът бил даден в офис в тузарския квартал „Бояна”, като парите – 250 000 евро, прибрала Вирджи­ния Драгомирова, гласи по­стъпилият сигнал в ДАНС.

Красавицата Вирджиния Драгомирова бе назначена преди 2 години в държавен фонд „Земеделие” с подпис на директора Румен Порожа­нов и макар да няма необхо­димия ценз, от около година коли и беси в най-благодат­ния за корупция държавен ресор. Макар Драгомирова да е със статут на младши експерт, именно тя контро­лира всички плащания по Програмата за развитие на селските райони. Заради Вирджиния неотдавна „из­горя” служителят във фонд „Земеделие” Янаки Черве­няков, който бе арестуван от ДАНС и впоследствие отстранен със заповед на Ру­мен Порожанов.

„Вирджиния Драгомирова накарала Янаки Червеняков да поиска от строителната фирма „Трейс” 200 000 лева, за да бъде одобрено плаща­не по спечелен от фирмата проект. От „Трейс” отказали да дадат подкупа и някол­ко дни след това проектът беше стопиран. Онези обаче се оплакали на вътрешния минис­тър Ру­мяна Бъчва­рова, която разпо­редила про­вер­ка. В крайна сметка го отнесе Янаки Червеняков, за да бъде спасена Вирджи­ния, която е любовница на висш държавник”, разкрива запознат с чутовните афери, които се вихрят във фонд „Земеделие”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене