Бизнесът с нарязан тютюн в Неврокопско просперира!

асдПолицейски удар: Разбиха фабриката за рязане на тютюн на неврокопския крими бос Кирил Хаджиангелов – Шейха, намирала се в изоставен пионерски лагер в м. Предел, трима арестувани на място

Тодор ТОДОРОВ

В резултат на съвмест­ни действия на полицейски служители на 02 РУ – Бла­гоевград, и РДГП – Смолян, на 29.05.2016 г. в местност­та „Предел”, общ. Симитли, е извършена проверка на необитаема сграда, бивш пионерски лагер, в която са намерени и иззети: около 175, 335 кг. нарязан тютюн и около 10 кг. тютюневи листа.

В помещението били мон­тирани и машини за рязане необходимо за пакетиранена тютюн, както и всичко то му. На място са задържа­ни: В. Б. (39 г.) от гр. Разлог, босът Кирил Хаджиангелов – Шейха, който се води, че е от село Балдево, общ. Гърмен, и А. В. (28 г.) от гр. Симитли.­

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК. Според полицията, става въпрос за мини фабрика за рязане на тютюн, предстои уточняване от колко време там е разви­вано нелегалното производ­ство.

» Ръчно свитите цигари с безакцизна суровина излизат евтино, продавачите
от Родопите и Пиринско намират всякакви начини да стигнат до клиентите
» Пушенето на незаконен тютюн е поне два пъти по-евтино от купуването на цигари с бандерол

Ангел БОЯДЖИЕВ

В резултат на съвместни действия на полицейски служители на 02 РУ – Благоевград, и РДГП – Смолян, на 29.05.2016 г. в местността „Предел”, общ. Симитли, е извършена проверка на необитаема сграда, бивш пионерски лагер, в която са намерени и иззети: около 175, 335 кг. нарязан тютюн и около 10 кг. тютюневи листа.
В помещението били монтирани и машини за рязане на тютюн, както и всичко необходимо за пакетирането му. На място са задържани: В. Б. (39 г.) от гр. Разлог, босът Кирил Хаджиангелов – Шейха, който се ,води че е от с. Балдево, общ. Гърмен, и А. В. (28 г.) от гр. Симитли.
По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК. Според полицията става въпрос за мини фабрика за рязане на тютюн. Предстои уточняване от колко време там е развивано нелегалното производство. Какво се крие зад този бизнес? Какви са печалбите от него, Топ Преса в своя резследване тръгна по стъпките на порочното производство и търговия.
БИЗНЕСЪТ С НАРЯЗАН ТЮТЮН – ПО-ПЕЧЕЛИВШ ОТ ДРОГАТА ЗА НЕВРОКОПСКИТЕ КРИМИ БОСОВЕ!
Тодор ТОДОРОВ
Във времена на криза търговците стават все по-изобретателни. Като алтернатива на все по-скъпите цигари пушачите търсят нарязан тютюн. Закупен легално от магазина 50 грама тютюн е между 9 и 15 лв. Цените за един килограм тютюн в интернет пространството варират от 15 до 40 лв. Така излиза, че цената на търговците в нета е 10 пъти по-ниска. Всички те посочват, че стоката, която предлагат е с високо качество.
Иван си купува тютюн от Хасан. Иван живее в град Гоце Делчев, а Хасан – в село в Пиринско, където от години се отглежда тютюн. И двамата едвам свързват двата края от заплата до заплата. И това, при условие че имат работа. В противен случай оцеляват както могат. Иван и Хасан не са истинските им имена, но историята е напълно реална.
От известно време Иван не може да си позволява да си купува цигари, но иначе е страстен пушач. Твърдението, че повишаването на цените е нещо полезно за здравето му, тъй като ще го откаже от пушенето, не хваща дикиш. Като типичен българин той не рита срещу новите тежести, които държавата му стоварва, а се опитва да се нагоди към тях. По същия начин реагира и на поредното увеличение на цената на тока. Вместо да излезе на протест, той намира начин да краде енергото.
Затова Иван си купува машинка за пълнене, празни цигари и си поръчва от тютюна на Хасан. Действията му са пряк резултат от акцизната политика на правителството и Европейския съюз. Иван и Хасан са част от развита на територията на цялата страна мрежа за незаконна търговия с тютюн. Не става дума за стройна организация, а по-скоро за хора, които търсят по-евтиното.
В началото всичко върви добре и по цивилизован начин. Тютюнът бива доставян от малкото село до града с куриерска фирма. Плаща се при доставка. Хасан е коректен търговец, Иван пък коректен купувач. И двамата са доволни, единият продава продукцията са на що-годе високи цени, а на другия му излиза два пъти по-евтино по този начин, отколкото ако си купува готови цигари. След това обаче държавата в лицето на МВР и митниците усещат, че вече се е появила нова пазарна ниша и започват да следят. В някакъв момент за доставките започват да се използват услугите на „Български пощи“. И това обаче не продължава дълго. До момента, в който пратките в една пощенска кола са конфискувани при акция по задържане на незаконни стоки. „Не можеше да не стане подозрително. Как така малко село, което до вчера не е изпращало нито един колет, изведнъж пълни пощата с пратки. Няма как да не направи впечатление на някого“, разказва пощенски служител.
Новата търговия определено е направила впечатление на агенция „Митници“. От началото на годината нейните служители са заловили 5640 кг нарязан тютюн на територията на цялата страна. Точно тази суровина попада под ударите им, защото според разпоредбите на Закона за акцизи и данъчните складове акциз се дължи, само ако тютюнът е нарязан, т.е. подготвен за производството на цигари. В противен случай няма проблем да се съхранява. В по-голямата част от случаите става дума за малки пратки между 1 и 10 кг.
Проверките на митниците установяват, че около 1/4 от незаконния тютюн в страната идва от района на Родопите. „След приватизацията на държавните фирми за изкупуване имаше един период, в който не се изкупуваше тютюн. Тогава се запитахме къде отиват количествата произведен“, коментират от агенция „Митници“. Отговор на този въпрос лесно се намира. Достатъчно е човек да отвори „Гугъл“ и да потърси продавачи на тютюн за цигари. Там тютюн без акциз се рекламира и продава напълно свободно. Продавачите дори са толкова много, че се налага да измислят реклама за стоката си. Търсейки да си купите тютюн, може да срещнете следните обяви „Напълно готов за правене на цигари“, „Продавам тютюн за дами – лайт, много лек“, „Ако искате да пушите истински и много качествен тютюн“, както и „Перфектният тютюн за вашите дробове“. Сред предимствата на стоката са изброени още, че е „ферментирал самостоятелно, старателно сортиран, обезпрашен и почистен, минал през парно-термална обработка“.
Да се сдобиеш с нелегален тютюн се оказва съвсем лесна задача. Достатъчно е да се поразровим в интернет.
Още на следващия ден може да сте собственици на нелегален тютюн. Ще разберете на какво сте попаднали обаче,ако го дадете за изследване.
Първата стъпка от анализа сочи, че в него има по-едри парчета, ненарязан тютюн, малко хартия и изпражнения от буболечки.
Следващата стъпка е да се направи химичен анализ на тютюна и на неговия дим. Специалната пушеща машина изчислява колко са вредните вещества в тютюна.
Оказва се, обикновено, че това, което сте си купили по интернет, е по-вредно за здравето ви и от най-вредните цигари в магазина.
Извън лабораторията тютюнът не е наука, а прехрана. Ниските изкупни цени често изкарват много тютюнопроизводители на протест.
„Ако дойде някой при мен и поиска 10 лева килограм, ще му дам 100 килограма или там 200, колкото иска, ще му го продам и това е. Защо трябва да го давам на 5 лева? Но не са идвали при мен, а идват, слушам, че идват”, разказва тютюнопроизводител.
И така производителите получават повече пари за труда си, незаконните търговци имат лесна печалба, а пушачите минават по-евтино, но не и безопасно.
Вероятно и тази схема скоро ще спре, но след това ще бъде измислена нова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене