"Пирамидата "ДПС" рухна, край, няма я! Ако Ахмед Доган не излезе сега и не поведе тази част от ДПС, която се е регистрирала, и не консолидира етническия вот зад себе си, с ДПС е свършено", обяснила Велева.

ГОРЕЩИ ДУМИ:“Митът „Доган“ рухна“: Валерия Велева разказа какво наследи Пеевски от почетния председател на ДПС

Ахмед Доган винаги е бил и ще бъде в сърцата на депесарите. Това е неговата карма и партия. От друга страна председателят Делян Пеевски успя да вкара проектите на общините, които се управляват от ДПС, в бюджетите и към тях тръгнаха сериозни средства.“- заявила в интервю Велева.

„Сблъсъкът е между Доган и Пеевски. През последните години те бяха едно – двете страни на една монета. Пеевски, в този вид, в който го виждаме сега, е продукт на Доган. Доган в тези 15 години предаде на Делян Пеевски целия свой опит за задкулисно дирижиране на политическите процеси. Той му даде „ноу-хау“ за задкулисната политика. Доган е изключителен човек, който знае как да манипулира и как да води политическите процеси. Пеевски е изключителен работохолик, амбициозен човек и супер енергичен. Разломът дойде в усещането за това какво трябва да бъде ДПС оттук-нататък“,добавила Велева.

По думите ѝ винаги в съзнанието на Доган ДПС е била партия балансьор, а Пеевски е дошъл с формулата ДПС да участва реално в политиката и да влезе там по червения килим. Според Валерия Велева, чисто човешката завист при Доган от постигнатите резултати на Пеевски на последните предсрочни парламентарни избори също е възможно да е изиграла роля в конфликта и разделението в партията.

„В новото начало на Пеевски всички съзряха нов политически субект. За мен тази формолировка трябва да е изпълнена с много значение и политическо съдържание. За мен не може да значи ново начало за ДПСДПС е Доган. В момента политиката в България е на дъното. Делян Пеевски трябва да свърши много работа, за да изпълни със значение новото начало. Надявам се, че двамата все още могат да намерят някакъв път помежду си. Всички искат да гледат зрелищното разделяне на двамата, но какво ще спечелим от всичко това?“, попита риторично Валерия Велева.

По късно, когато става ясно, че ДПС на Доган се е регистрирала, добавила,

„Пирамидата „ДПС“ рухна, край, няма я! Ако Ахмед Доган не излезе сега и не поведе тази част от ДПС, която се е регистрирала, и не консолидира етническия вот зад себе си, с ДПС е свършено“, обяснила Велева.

Тя смятала, че България се намира в етап на окончателно сриване на партийния модел, тъй като с унищожаването в този вид на партии като Догановото ДПС преходът практически е завършил.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене