Какво е мнението на българите за кабинета

Кабинетът ще изкара пълен четиригодишен мандат според 58 процента от българите. Три пъти по-малък е делът на преценяващите, че са възможни предсрочни парламентарни избори – 20 на сто. Това показват данни от национално представително проучване на „Екзакта рисърч група„, направено между 25 и 31 май сред 1000 души.

Според 61% от българите управлението на ГЕРБ няма алтернатива сред парламентарно представените партии. Така мислят и над 80 процента от избирателите на ГЕРБ. 86 на сто смятат, че управлението няма алтернатива сред партиите извън парламента.

ГЕРБ е първа политическа сила с електорален дял от 26,5 на сто, а БСП е втора с 15,4 процента. Непосредствено след своя конгрес, социалистите се връщат до най-високите си електорални стойности от последните три години, което показва, че при тях протича процес на мобилизация на твърдото ядро, коментират социолозите.

Галъп: Как биха гласували хората, ако изборите бяха днес?

РБ е на трето място с 5,6 на сто и запазва без значими промени електоралния си дял от последната година. Същото важи и за ПФ, за които в момента биха гласували 4,5 процента от пълнолетните българи. АБВ в края на май има 2,6 на сто електорална тежест и през последната година поддържа стойности в рамките на около 3 процента от всички имащи право на глас, което засега им гарантира представителство в следващ парламент, посочват от „Екзакта“.

Излизането на АБВ разклаща, но и стабилизира управляващото мнозинство

Социолозите констатират известно свиване на електората на „Атака“ до 1,5 процентов дял от всички избиратели и отбелязват, че при подобен резултат партията трудно би се преборила за присъствие в парламента.

След учредяването на ДОСТ, се регистрира леко свиване на електората на ДПС. Паралелно с това, обаче се забелязва премълчаване на електоралните намерения с аргументите, че избирателите не са се ориентирали коя формация ще подкрепят. Към края на май, декларираният вот за ДПС е 5,4 процента.

Източник: БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене