Десетки учители от Благоевград чакат август да се пенсионират, за да приберат по 10 заплати кеш

Директори на благоевградски училища пенсионират учители по новия образователен закон, влизащ в сила от 1 август. Така тръгващите си от системата ще вземат обезщетение в размер на 10 брутни заплати, а не както досега – по 8. “Тези педагози са работили дълго и всеотдайно, заслужават уважение, както и да си тръгнат с достонйство, затова предпочитаме да ги пенсионираме по новия закон за предучилищно и училищно образование и те да получат по 10 заплати”, коментираха вчера ръководители на учебни заведения.

5Както вестник „Струма“ писа, в понеделник, 30 май, стана ясно, че общо 12 директори на общински училища и обслужващи звена в Пиринско се пенсионират. На следващия ден, след връчването на едномесечните предизвестия, началникът на РИО Ивайло Златанов изпрати писма до всички директори на училища.

С текст, който гласи: „С цел повишаване на капацитета за реализиране на националните приоритети в сферата на средното образование, както и за подкрепа на осигуряване на възможност за кариерно развитие на младите хора в област Благоевград, имате право, съобразявайки се с графика на учебното време /през периода 15 юли до 30 август/, да предприемете действия за прекратяване на трудовите правоотношения с педагогическия и непедагогическия персонал по Кодекса на труда, както следва…”, посочва в писмото си РИО шефът и изброява членовете, алинеите и точките от Кодекса на труда, даващи основания на работодателя /в случая директорите на училища/ да прекратят трудовите договори на служителите, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

От ръководството на Езиковата гимназия обявиха, че предстои да бъдат пенсионирани 9 учители, като с всички е разговаряно предварително и те са подготвени. И тъй като част от тръгващите си от системата са доказани специалисти по чужди езици, от ръководството на ЕГ изразиха надежда, че ще се появят кандидати с необходимите професионални качества и подготовка.

„Ще пенсионираме общо 6-има човека – 3-ма учители и 3-ма от непедагогическия персонал“, коментира директорката на V СОУ Мария Тричкова, а шефката на VII СОУ Лилия Стоянова сподели, че ще се раздели с 2-ма учители от колектива.

Зам. директорът на XI ОУ Димитър Колев пък разясни: „Имаме един педагог за пенсиониране”.

Ръководителят на НХГ М. Митов призна, че справката по въпроса е в процес на изготвяне, но за пенсиониране са двама-трима учители.

„И без препоръки от МОН смятам, че директорите трябва да се възползват от правото си и да пенсионират отговарящите на условията. Навлизането на млади педагози е добре както за самото училище, така и за системата като цяло”, категорична бе директорката на ПГИ Ася Бояджиева и допълни, че след първия срок на учебната година са пенсионирани 2-ма учители, а сега през летните месеци още 2-ма ще излязат в заслужена почивка.

Преди няколко дни в разговор с шефа на ІІІ ОУ М. Спасов пред репортер на вестник „Струма“ заяви, че темата за пенсионирането не е на дневен ред и добави, че има няколко учители за пенсиониране, но не посочи точната им бройка. Миналата година в разговор по същия повод той сподели „Ще дам възможност на колегите за пенсия, те са 5-6, сами да преценят и след това ще реша, но за мен по-добрият вариант е те сами да пожелаят и да си подадат документите. Знаете, че тази професия амортизира. Колкото и добър и да си, с доказано име, в един момент потенциалът се изчерпва”, каза тогава директорът и анализира, че средната възраст на колектива в III ОУ е над 50 години, което по думите му не е добър атестат.

За сметка на това колективът на VІ СОУ се подмладява изключително интензивно. Още миналата година след приемането на промените в Кодекса на труда, даващи право на работодателите да пенсионират подчинените си, дори и те да не искат, с училището се разделиха 3-ма учители – по БЕЛ, география и история. „В момента, в който колежките навършиха пенсионна възраст, аз им изпратих уведомителни писма. По никакъв начин не съм ги притискал, просто ги информирах в писмен вид, че могат да се възползват от правото си на пенсия. За моя голяма радост те сами изявиха желание, подадоха си документи и се пенсионираха”, разказа тогава Д. Арабаджиев, а сега добави, че предстои да се пенсионира дългогодишната учителка по математика Радка Пудева.

Така в началото на учебната година в училището ни започнаха 6-има млади учители /3-ма преподаватели и 3-ма възпитатели/.

Вчера с кутия бонбони в ръка в учителската стая на VІ СОУ излезе едно от младите попълнения Елена Янева, възпитател в ПИГ. Оказа се, че поводът за почерпката е преназначаването на учителката на постоянен трудов договор.

„Започнах работа миналата година на срочен договор с изпитателен срок и сега съм преназначена на постоянен”, разказа младата педагожка от Поморие. Колежката й по история Зорка Лазарова от Благоевград призна, че е завършила преди 10 години и благодарение на директора Д. Арабаджиев е започнала работа по специалността си. „Аз също си търсех работа по специалността цели 14 години и едва сега /миналата година/ имах шанс да вляза в системата”, сподели преподавателката по география и икономика Стоянка Данаилова. Освен 6-имата педагози, като ресурсен учител в училището започва работа и Елиз Мустакли, завършила специална педагогика и психология и в момента докторант към Катедрата по психология на ЮЗУ.

Самият Д. Арабаджиев нееднократно е заявявал, че от финансова гледна точка е много по-добре директорите да вземат на работа млади преподаватели, защото един педагог с 35-годишен и нагоре стаж „дърпа“ от бюджета на училището месечно по над 900 лв., т. е. неговата заплата е почти колкото на двама млади учители.

Към момента в ОДЗ-тата и ЦДГ-тата на територията на общината от възможността за ранно пенсиониране ще се възползва една учителка /в ОДЗ „Синчец“/, а към края на тази календарна година общо 8 учители и 3-ма директори навършват годините за пенсия, заяви за вестник „Струма“ началникът на отдел „Образование“ в община Благоевград Симона Митова.

„Община Благоевград по никакъв начин не оказва натиск върху учителите и директорите, това са едни доказани професионалисти”, коментира С. Митова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене