Горивата поскъпнаха драстично!

71606-632x358

Горивата у нас са поскъпнали сериозно, след като само за 3 месеца цената на дизела и на най-масовия бензин се е увеличила с близо 40 стотинки за литър. С повече от 18% по-скъпо ни излиза литър гориво на бензиновите колонки, отколкото преди три месеца. Литър дизел в момента струва средно 2,36 лв., а бензин А 95 с 8 стотинки по-малко.

Само в преди 3 месеца, в началото на февруари, цените бяха под 2 лева.

Справка в сайт, които следи ежедневно тарифите по бензиностанциите у нас, показва, че тогава литър бензин е бил 1,92 лв., а дизелът – 1,98 лв.

Ефтим Ризов е автоинструктор от 8 години. За да се научат да шофират, в колата му се качват до петима курсисти на ден. Заради липсата на опит у тях, иначе икономичният му автомобил, харчи много повече дизел. Затова и ръстът на цените се отразява пряко на фирмата, предаде бТВ.

„Горивото, когато беше 2 лева януари, средно на курсист 31 мото часа излизаха 90 лева, сега на 2,36 лв. излиза около 105 лева, което си е едно увеличение с 15 лева”, обяснява той. И все пак Ефтим е доволен на фона на цените от по 2,70 лв. за литър дизел миналото лято.

От Българска петролна и газова асоциация обясняват, че за 3 месеца, цената на суровия петрол е скочила с над 30%, а това няма как не рефлектира и у нас.

„Разумната цена е някъде около 60 – 70 долара за барел, ако нещата се запазят така, едва ли ще видим цена от 2,50 лв. у нас”, смята Светослав Бенчев от Асоциацията.

Според финансови анализатори ценовата война около петрола е далеч от финала.

„Най-вероятно ще се запазят сегашните нива, като ако има известно изменение, то ще е минимално. Не очаквам сериозна динамика в цената на бензина, поне до края на годината”, заяви анализаторът Климент Робев.

И докато от петролната асоциация отчитат, че цената на горивата у нас е сред най-ниските в Европа, Ефтим разказва, че наскоро се върнал от Норвегия, където всяка неделя бензиностанциите смъквали цената с около 20%.

Според експертите сезонното поскъпване на горивата през лятото все още не е изконсумирано, а поскъпването с 5 стотинки преди Гергьовден е резултат само от вдигането на суровия петрол. Така че преди лятото отново можем да очакваме ръст от 5 – 10 стотинки за литър.

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене