От 9-и юни „Михайлидис“ започва да плаща изкупения тютюн, само на вълкоселчани фирмата дължи близо милион

Гръцката фирма „Михайлидис” от 9-и юни започва плащането на изкупените от производителите преди 4-5 месеца тютюни от Гоцеделчевския регион.

Добрата новина съобщи за ИНФОМРЕЖА кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който в качеството си на председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България от няколко месеца води преговори с гръцките собственици на фирмата „Михайлидис“ с настояване час по-скоро да се разплатят с тютюнопроизводителите, защото хората нямат средства нито да се прехранват, нито да заложат новата реколта.

„Датата е окончателна и се надявам тя да бъде спазена от гръцките изкупвачи, защото положението на хората, които чакат парите си вече толкова време, е бедствено и нищо чудно да избие в протести, просто няма време вече за никакво отлагане“, коментира Мименов.

Той поясни, че изкупеният тютюн от „Михайлидис” от реколта 2015 до 11 януари тази година е платен на производителите. След тази дата обаче има още много тонове купени и неплатени от гръцката фирма количества.

Мименов сподели, че от няколко месеца непрекъснато и лично води преговори с гръцкия собственик на фирмата за плащанията на изкупения тютюн в региона, който оправдавал закъснението на плащанията с финансови затруднения на дружеството. Те обаче вече били преодолени.

Само в сатовчанското село Вълкосел изкупеният и неплатен тютюн от „Михайлидис“ е около 250 000 килограма, а дължимите пари към производителите възлизат на близо 1 000 000 лева, информира кметът на Сатовча Арбен Мименов.

От утре, 3 юни, пък започва плащането на средствата на земеделските производители от преходната национална помощ за тютюн от реколта 2015.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене