Учениците от гоцеделчевското III ОУ „Братя Миладинови“ с незабравимо приключение и награда

Това се случи само преди броени часове когато възпитаниците на училището се завърнаха у дома след Националния поход „По стъпките на Ботев“

Членовете на училищния туристически клуб „Пирински стражи“ се включиха в едно от най-мащабните организирани туристически събития в родния календар с група от 20 ученици от 3 до 8 клас. 3Те следваха стъпките на четата на големия български революционер от Козлодуй до лобното му място на вр. Околчица. Младежите участваха за първи път в събитието заедно със своите учители Лозана Грозданова, Славка Жостова и Александър Халачев, а техният тим бе сред най-многобройните от всички, взели участие 2в проявата. Особен колорит към групата даде 82-годишният дядо Арун Мейзинев. Вълкоселчанинът бе най-възрастният участник в похода „По стъпките на Ботев“, което обаче не му пречеше да не изостава, а напротив, дори и да бъде в първите редици на далеч по-младите участници, обкичен със значка на „Пирински стражи“. Всички те нощуваха сред природата, ходиха и показа1ха отличен колективен дух по време на цялата 120-километрова дистанция, измината от тях до връх „Околчица“.

Организаторите бяха впечатлени и от поведението на учениците от III ОУ „Братя Миладинови“, които се завърнаха у дома и със специална награда. Тя за първото им място за проявената дисциплина по време на целия поход и показаните високи морално-волеви качества. Това не бе епизод, а във всички 7 дни на Националния туристически поход, в чието начало се срещнаха със съгражданина си и президент на България – Росен Плевнелиев.

Иначе веднага след завръщането си5 възпитаниците на неврокопското училище дадоха да се разбере пред своите учители и пред директора си, че още от сега започват подготовка за следващата година и желаят участието им да стане традиция.

Неговото начало в национален мащаб е поставено през 1947 г., когато 17 Ботеви поклонници туристи преминават пътя на Ботевата чета, с което поставят началото на родолюбивата инициатива.

6

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене