Защо Владимир Москов не беше случаен кандидат-кмет?

НАШИЯТ АВТОР ГЕОРГИ МАВРОДИЕВ НАПРАВИ ПЪЛНА ДИСЕКЦИЯ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА КМЕТА ВЛАДИМИР МОСКОВ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ!

 

 

 

 

 

ПЪРВА ЧАСТ

ВТОРА ЧАСТ

Георги МАВРОДИЕВ

На политическия хоризонт през декември 2006 г. след НДСВ се появява една нова дясна партия, наречена ГЕРБ.
Създадена от Бойко Борисов, предизвиква страшно сътресение в обществото и разместване на пластовете сред населението. Разраства се много бързо и прави заявка да вземе местната и централната държавна власт и да управлява страната.
На местните избори през октомври 2007 г. и тя посочи свои кандидат-кметове и съветници за Общинските съвети. Това се направи и в гр. Гоце Делчев. За изборите в Гоце Делчев се явиха следните кандидат-кметове:
Ангел Иванов Плевнелиев, посочен от ГЕРБ и подкрепен от Коалиция ПП ГЕРБ, ПП ФСБ, ПП СДС, БЗНС, ССД, ЗНС и БНПП;
Костадин Атанасов Шабанов – представен от ПП РЗС;
Георги Христов Хаджидиманов – представен от ПП „Зелена България“;
Ангел Димитров Гераксиев – представен от Коалиция „За Гоце Делчев“, Политически клуб „Екогласност“ и „Партия български социалдемократи“;
Кирил Георгиев Стойков – представен от ПП АТАКА;
Владимир Кръстев Москов – представен от Коалиция БСП, НДСВ, Партия „Българска социалдемокрация“ и „Политическо движение социалдемократи“.
Общински съветници бяха издигнати от политическите партии и коалиции на политически партии – ПП Българска национално-патриотическа партия“, ПП „Ново време“ и ПП ФАГО.
През октомври 2007 г. още на първи тур спечели Владимир Москов за четвърти мандат с 57,23% от гласувалите. За него са гласували 9 144 човека;
За Ангел Гераксиев са гласували 2 535 човека или 15,8% от гласувалите;
За Костадин Шабанов са гласували 260 човека или 1,63%;
За Хаджидиманов са гласували 244 човека или 1,53%;
За Ангел Иванов Плевнелиев – 1 919 човека или 18,27%;
За Кирил Стойков – 875 човека или 5,48%;
От независимите съветници не влиза нито един в Общинския съвет, защото не са прехвърлили квотата 539 души, гласували за тях.
Това са Атанас Маджиров с 356 гласа, Спас Тетимов с 304 гласа и Димитър Хаджиев с 303 гласа.
През годините на 2007-2011 г. кметът Москов и неговият екип от специалисти в администрацията разработват много проекти по различни програми. Продължава реконструкцията на улиците, игрището, градския парк, саниране сградите на общинската болница. Променен беше градският парк и той придоби приказен вид, което зарадва гражданите, стана най-приятното място за разходка и отдих за всички възрасти – с отличното си осветление, пейки, фонтана, езерото, кътчета за децата. Този парк стана образец и за него се заговори из цяла България, та чак и в Европейския парламент в Брюксел. Тези и много други успехи на кмета през този мандат, издигнаха престижа и уважението към него на гражданите и на много политици и граждани в чужбина.
Това даде основание на Москов да поиска доверието на избирателите за още един мандат, за да довърши започнатото надграждане в развитието на града и общината.
През октомври 2011 г. на изборите за кмет се явиха 8 кандидати, както следва:
Георги Иванов Андонов от ПП ГЕРБ;
Владимир Кръстев Москов от БСП;
Георги Петров Чолаков от АТАКА;
Димитър Пенчев Донев от РЗС;
Бойко Борисов Тодоров от СДС;
Ангел Димитров Гераксиев от ПП „Български социалдемократи“
Павел Георгиев Петелов от ВМРО НИЕ, ПП „Българска партия либерали“ и ПП „Солидарност“
Кирил Георгиев Стойков от ПП „Нова сила“.
За съветници в Общинския съвет кандидатстват от 21 политически партии.
В предизборната кампания почти всички кандидат-кметове и техните кандидат-съветници бяха срещу БСП и нейния успешен кандитат-кмет Владимир Москов. Те не признаваха успехи в развитието на града и селата.
Кандидатът на ГЕРБ Георги Андонов, който беше главният претендент за кметския стол, обвиняваше Владимир Москов в корупция и непрозрачно управление. Правеше усилия, по време на срещите си с избиратели, доколкото има развитие в общината, да ги припише на себе си като народен представител и на ководител.
Политическите обстоятелства бяха в полза на Георги Андонов. Местните избори се проведоха заедно с президентските – кандидат-президентът Росен Плевнелиев, също от ГЕРБ, родом от Гоце Делчев, правителството е от ГЕРБ, начело с Бойко Борисов. Голяма част от жителите на общината ги обхвана голяма радост и местен патриотизъм, че държавният ще е от града и гласувайки за Росен Плевнелиев, гласуваха и за Георги Андонов да стане кмет, който според тях има натрупан опит вече като народен представител и ще може да управлява община Гоце Делчев по-добре от Владимир Москов. Какво показаха изборите за кмет при първия тур?
За Георги Андонов са гласували 5 895 човека или 35,43% от гласувалите;
За Владимир Москов – 7 675 човека или 46,12% от гласувалите;
За Георги Чолаков са гласували 235 човека или 1,41% от гласувалите;
За Димитър Донев – 145 човека или 0,87%;
За Бойко Тодоров – 378 или 2,27%;
За Ангел Гераксиев – 1 227 човека или 7,37 % от гласувалите;
За Павел Петелов са гласували 976 човека или 5,86% от гласувалите;
За Кирил Стойков – 111 или 0,67%.
На балотаж отиват Георги Андонов и Владимир Москов. Избора за кмет печели Москов с 8 799 гласа или 51,05% от гласувалите, въпреки трудностите, които трябваше да преодолее. Това се дължи на успеха при управлението на общината. За Георги Андонов са гласували 8 436 човека или 48,95% от гласувалите.
Недоволните ръководители от ГЕРБ и кандидат-кметът Георги Андонов направиха опит през Административния съд в Благоевград да касират изборите, но не успяха, защото нямаха никакви доказателства за нарушения по време на изборите и признаха победата на Владимир Москов за кметския стол.
За председател на Общинския съвет бе избран Ангел Гераксиев тайно от съветниците с един глас повече от своя опонент, въпреки предложението на съветника от ГЕРБ, адвокат Костадинка Богданова, изборът да бъде явен, макар да знае, че това е в нарушение на закона, който гласи изборът да бъде таен.
Кметът Москов, освен основното си задължение да управлява община Гоце Делчев като добър, кадърен и успешен кмет, е избран и в ръководството на Националното сдружение на общините в Република България, което сдружение има за задача да подпомага кметовете в общините, без разлика на тяхната партийна принадлежност. НСОРБ е индикатор на проблемите в общините, идентифицира и е катализатор на техните решения. НСОРБ държи връзка и е в непрекъснат диалог с централната власт, работи с народните представители без значение от коя партия е, защото проблемите нямат цвят. Също НСОРБ има и законодателна инициатива.
Освен това, кметът Москов, като специализирал допълнително обучение към Европейския съюз по местно самоуправление и икономическо развитие, е и председател на еврорегион „Места – Нестос“. Член е и на българската делегация в Комитета на регионите на Европейския съюз. Кметът Москов вече е трети мандат член на българската делегация в Комитета на регионите на Европейския съюз, всеки по пет години. В този комитет участват делегации от всички страни членки на ЕС. Комитетът на регионите има съвещателна роля, да подпомага Европейския парламент при обсъждането на различните проблеми и вземане на решения, за развитието на ЕС, има и законодателна инициатива. Комитетът на регионите се свиква периодично в Брюксел. Кметът Москов, като член на този Комитет участва на много международни форуми за обсъждане на световните проблеми за развитието на света. Един от тези форуми е проведен в гр. Шанхай, Китай, на този форум участва и бившия американски президент – Джими Картър и много световно известни личности. На този форум Владимир Москов представлява Регионите на общините от Югоизточна Европа. Цялата тази международна дейност дава възможност на Москов да натрупа знания и опит за по-успешното управление на Община Гоце Делчев. Той вече е доказал, че е способен да управлява общината, има знания, открива проблемите навреме и ги решава навреме. Москов е общителен, честен, искрен, справедлив и състрадателен към всеки, какъвто и да е той по имот и положение в обществото.
През петия мандат на своето кметуване постига изключителни успехи в икономиката, образованието, културата, здравеопазването, спорта и във всички останали сфери на обществото. По времето на този мандат (2011-2015) са разработени огромен по обем европейски проекти, от които общинското ръководство успя да реализира над 44 проекта, с които се промени облика на гр. Гоце Делчев и селата в общината.
Разширено е депото за твърди битови отпадъци. Почти напълно е обновена училищната база и санирани Първо основно училище „Кирил и Методий“ и Природо-математическата гимназия „Яне Сандански“.
Преасфалтирани са над 70 улици в града и селата. Обновен е стадионът. Изградена е Спортната зала. Изградени са 9 нови детски площадки. Изграден е нов парк „Панорама“. Изградени са 4 нови градини и социални домове. Коренно се промени терена на бившата казарма и ул. „Сливница“. Постигнат е цял лабиринт от успехи, които не могат да се изброят. С една дума – успехът от постигнатото е блестящ! Кметът Москов се стреми да зачита мнението и на своите политически опоненти, дебатира с тях проблемите. Подкрепя бизнеса, фирмите и инвеститорите.

Продължава в следващия брой на вестник „ГРАДЪТ“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене