Илия Шербетов : Ново поколение трябва да поеме управлението на града

Хората искат да живеят добре сега, не след години

ВИЗИТКА: Илия Шербетов е роден на 4 август 1973г. в Гоце Делчев.  Завършил е Международни икономически отношения и Международни финанси. Има магистратура по Публична администрация и специализация по Държавна администрация. Работи като банкер в продължение на 15 години. Кариерата му се развива в Банка ДСК, Пощенска Банка и Алфа Банк, като в последната е бил управител на Централния офис  в Бизнес Парк София. Ръководил е портфейл  около 300 милиона евро. Участвал е в много инвестиционни проекти – The Mall, ИКЕА България; Инвестиционен фонд „Икуест“; Рейнбоу Плаза и др. Понастоящем е съветник в Алианц  България Холдинг и Финансов Консултант в Току Консулт – фирма, която реализира проект по консултиране на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев. Ползва свободно гръцки, английски и руски език.  

ГОСПОДИН ШЕРБЕТОВ, КАК ВИЖДАТЕ ЖИВОТА СИ В ПРОФЕСИОНАЛЕН ПЛАН СЛЕД 25 ОТКОМВРИ ТАЗИ ГОДИНА?

На този етап съм концентриран върху подготовката на моята предизборна програма и идеите за развитие на Гоце Делчев, които ще предложа на моите съграждани. Надявам се с тях да спечеля подкрепата им и да ги мотивирам да излязат да гласуват. Призовавам за това най-вече младите хора. Нека активно участват в този избор, защото той е важен за тяхното бъдеще тук. А не мисля, че има човек, който да не се вълнува как ще живее в следващите години. Що се отнася до това какво ще стане след 25 октомври – карате ме да гадая, а това не го умея, признавам. Но се надявам тази дата да е едно ново успешно начало не само за мен в личен план, но и за града.

РАЗКАЖЕТЕ НИ КАКВО РОДИ ВЪВ ВАС ИДЕЯТА ДА НАПРАВИТЕ ТАКЪВ КАТАПУЛТЕН СКОК В ПОЛИТИКАТА?

Това мое решение е по-скоро внимателно обмислено, отколкото изненадващ скок. Знаете ли, когато човек постигне много от целите си в професията, когато се чувства удовлетворен от опита, който е натрупал с годините, идва момент, в който искаш да дадеш нещо на обществото. Вероятно този етап в моето професионално развитие съвпадна с виждането на хората, които ме провокираха да приема едно такова предизвикателство, каквото е участието в кметската надпревара и които сега ме подкрепят. Решението ми не е самоцелно. Обичам родния си град, тук живеят родителите ми, аз самият постоянно си идвам, следя какво се случва в града. Често съм си правил изводи кое не върви или кое се бави, мислил съм какво и как може още да се направи, коментирали сме много теми с хората, с които се срещам тук, знам какво искат моите съграждани, какво очакват от бъдещия кмет. Така че имам модерни управленски идеи и доста контакти –както в България, така и в съседна Гърция, например , които мога да използвам за развитието на града ни.

 ВИЕ ИДВАТЕ ОТ БАНКОВИТЕ СРЕДИ, ОТ ФИНАНСОВИТЕ СРЕДИ. ИМА ЛИ У ВАС УСЕЩАНЕ ЧЕ БАНКЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ СА МНОГО НА ПОЧИТ, ВОДИМ СЕ ОТ СКАНДАЛИТЕ ОКОЛО КТБ И ОТ ЕЖЕДНЕВНАТА ВОЙНА НА БЪЛГАРИНА С БАНКИТЕ?  ИМА ЛИ БЪЛГАРИНЪТ ФИНАНСОВА КУЛТУРА СПОРЕД ВАС?

Не бива от един конкретен случай да правим генерален извод. Банковата система е  сложен механизъм, без който едно съвременно общество не може да съществува. У нас тази сфера все още се развива, има несъвършенства, разбира се.  Но така е във всяка една област при млада демокрация, каквато е в България.  Хубавото е, че има силна конкуренция между банките и това трябва да носи полза на клиентите. Факт е обаче, че съм работил с авторитетни банкери, които са почтени хора и големи професионалисти, от които много съм научил. Що се отнася до финансовата култура на българите- има какво да се желае, естествено. Но виждам, че все повече хора се интересуват от тази тема, възползват се от възможностите, които банките предоставят за развитие на техния бизнес, например. Това трябва да се стимулира. Има начини. В настоящата икономическа ситуация проблемите не са в разходите, а в приходите на населението. За банките най-важно е да продадат парите на такава цена, че да бъде изгодна и за двете страни. В една здрава икономическа среда банковата система е ядрото, което възпроизвежда не само парични средства, а и създава работни места, допринася за развитието на индустрията като цяло. Трябва да се развие частното банкиране. Сегашните конфликти са плод на прехода. Силно вярвам, че те ще отминат и България ще има силна банкова система, която зависи от млади професионалисти в областта, които могат да обслужват бизнеса на световно ниво и да отговорят на очакванията. Аз се се радвам, че съм част от именно такава общност. По- скоро вниманието на всички трябва да се съсредоточи в добри регулиращи механизми в дейността на банките под надзора на Централната Банка, която се явява основен регулатор.

КАТО НОВ И МЛАД ПОЛИТИК КАК ВИЖДАТЕ РАЗВИТИЕТО И БЪДЕЩЕТО КАТО ЦЯЛО НА ГРАД ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ?

Благодаря Ви за определението млад, но все пак да напомня, че съм на 42 години и имам зад гърба си солиден опит и реализирани проекти в различни сфери. В Гоце Делчев е направено доста през последните години и трябва да отдадем  заслуженото на досегашния кмет  г-н Москов.  Но то не е достатъчно. Убеден съм, че е време моето поколение да поеме щафетата. Аз съм от хората, които избраха да останат и да се реализират в България. Щом сме направили този избор, то трябва да положим усилия да превърнем града си в такова място за живеене, каквото виждаме в мечтите си. Трябва активно да участваме в промените, а не да стоим отстрани и да критикуваме. Такъв подход ми е чужд.

Гоце Делчев има голям потенциал – и с географското си разположение, и с природата наоколо, и с хората, които живеят тук. Мисля, че най-вече те заслужават повече. Заслужават процесите да се ускорят, защото всички вече сякаш сме уморени да чакаме промяната да се случи. Хората искат да живеят добре сега, не след години. В този ред на мисли смятам, че градът ни може да привлече повече инвестиции в ключови, според мен, сфери- на първо място в образованието, също и в туризма, може да се направи много и по отношение на малкия и среден бизнес, да се активират максимално трансграничните контакти, особено с Гърция. Сега е идеален момент за това, предвид кризата, през която преминава южната ни съседка.  В тази посока ще бъдат и моите послания по време на кампанията, подплатени с конкретни проекти.

 ЗАЩО ТОЧНО БГ ПАТРИОТ Е ВАШАТА „РАКЕТА ИЗТРЕБИТЕЛ“ В ПОЛИТИКАТА?

Не мисля, че определението „ракета-изтребител“ е коректно. БГ Патриот е национално движение, една от организациите, които издигат кандидатурата ми, и аз съм им благодарен за това.

БГ Патриот е организация, която е съставена основно от млади хора, необременени от миналото, които искат да направят България по- добро място за живеене . Нашият девиз е „Бъди БГ Патриот, направи българското модерно! “ На фона на нашия многоцветен политически спектър,  споделям именно това верую, защото се чувствам и патриот, и родолюбец…Най-вече родолюбец.  Аз съм представител на националното движение за Гоце Делчев, но то има много свои привърженици в цялата страна.

НА КАКВИ ТАКТИКИ ЩЕ ЗАЛОЖИТЕ В ПРЕДИЗБОРНАТ АКАМПАНИЯ И В УБЕЖЕДНИЕТО КЪМ ХОРАТА ДА ГЛАСУВАТ ЗА ВАС? КАКВА КАМПАНИЯ ДА ОЧАКВАМЕ?

Всички в града, които ме познават, знаят, че съм много позитивен човек. Не съм привърженик на познатите ни от предни кампании методи на очерняне на конкурента и безпринципна критика. Предпочитам да използвам енергията на екипа си за това да популяризираме нашите идеи и предложения към избирателите. Смятам, че на хората им омръзна да гледат политически разпри, компромати, манипулации. Влизам в кампанията с уважение към останалите кандидати и с ясното съзнание за техните силни и слаби места. Искам да предложа на всички да проведем почтена и джентълменска надпревара. Нека се състезават идеите ни за развитието на града, нека хората видят програмите ни, конкретните ни предложения. Нека не ги обиждаме с ниско ниво на политически диалог. Гоцеделчевци заслужават повече. Апелирам хората да повярват, че наистина има нови и алтернативни идеи за града.

НАЙ- ТОПЛИЯ ВИ СПОМЕН ОТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ И КАКВО Е ЗА ВАС ГРАД ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ?

Обичам много нашия град. С него са свързани спомените от детските ми години, съучениците, учителите, приятелите. . Човек има няколко неща с които се идентифицира  в този живот. Най-важните от които са семейството и дома му. Безгрижното време на детството, когато  опознаваш света, е прекрасно. Всичко това за мен се случи в Гоце Делчев и затова градът е част от мен. Хората от моя град са добри, светли и безгранично гостоприемни. Това са възпитали и у мен. Чувствам връзка със земята, на която съм израсъл и независимо къде се намирам по света или в друг град в България, тази връзка е много силна и дълбоко в сърцето ми. Благодарение на нея винаги съм се връщал. Желая за следващите поколения да се съхрани тази връзка със земята, с дома и родния град, младите ни хора да не стават насила емигранти, да търсят и намират щастието и късмета си, близко до дома си, до корените си, до семейството си.

КАК РЕАГИРА СЕМЕЙСТВОТО ВИ НА РЕШЕНИЕТО ДА ВЛЕЗЕТЕ В БИТКАТА ЗА КМЕТ НА ГРАД ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ?

Моето семейство е много сплотено. И родителите, и сестра ми ме подкрепят в този важен за мен момент, за което съм им благодарен.  Доброто семейство предоставя най-чистата любов на света – безграничната. Моето семейство е точно такова. Дават ми енергия и винаги ме насърчават да вървя напред. И най дългото пътешествие започва от няколко крачки в стаята

МНЕНИЕТО ВИ ЗА ВАШИТЕ ОПОНЕНТИ – ВЛАДИМИР МОСКОВ ОТ БСП И ГЕОРГИ АНДОНОВ ОТ ПП ГЕРБ?

Не бих се изкушил да правя подобни оценки. Както вече споменах, наясно съм с техните силни и слаби страни. Зад двамата стоят големи стари партии, което им носи и позитиви, но и негативи. Думата ще  имат избирателите. Но пак ще повторя – надявам се тримата да покажем  високо ниво в политическия диалог и такава конкуренция на идеи, от която полза ще имат хората, за да направят добрия избор. Това е най-важното. Ще бъда щастлив, ако избирателите повярват в мен!

КАКВА Е ЦЕНАТА НА ВЛАСТТА?

Гледам на властта само и единствено като инструмент, чрез който е възможно да се реализират конкретни управленски проекти. Цената трябва да бъде работа- за града и за хората.

КАКВО ЩЕ Е ПЪРВОТО НЕЩО КОЕТО ЩЕ НАПРАВИТЕ КАТО КМЕТ НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ? И НЕКА ИМА ПЛАН Б : АКО НЕ ПОЛУЧИТЕ ДОВЕРИЕТО НА ХОРАТА ЗА КМЕТ, А САМО ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК, КАКВО ЩЕ Е ПЪРВОТО КАКВОТО ЩЕ НАПРАВИТЕ ВЛИЗАЙКИ В МЕСТНАТА ВЛАСТ?

Когато човек заема дадена позиция, нормално е да направи преглед на състоянието, в което заварва институцията. Добре е обществеността  да знае как започва новият мандат, с какво наследство. Това ще бъде едно от нещата, за които ще настоявам, независимо от резултата на 25 октомври.  Разбира се, при успех, още от първия ден трябва да започне изпълнението на програмата, с която ще се явя пред хората.

КАКВО ЛИПСВА В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ И КАКВО ИЗОБИЛСТВА В ОБЩЕСТВЕН ПЛАН СПОРЕД ВАС? ПРИЕМЕТЕ СЪЩИЯ ВЪПРОС С ДОПЪЛНЕНИЕ КАКВО ЛИПСВА И КАКВО ИЗОБИЛВСТВА В МЕСТНАТА ПОЛИТИКА?

Не само в местната политика, но и в национален мащаб, има недостиг на единство. Страната ни е много разединена, което неминуемо се отразява на темповете на развитие. Затова казах по-горе, че хората са уморени вече от политически разпри, от това да чакат хубавото да се случи. Имаме нужда от позитивност, от повече енергия в управлението, от хъс, от разбирателство в името на общите цели. Това с пълна сила се отнася и за местното управление. Градът трябва да заживее нов живот, да има нова енергия, която да се види веднага. Усещането на повечето хора е, че живеем в някакво безвремие, апатията е завладяла всички. Това никак не ми харесва. Смятам, че имам сили да предложа нещо ново като стил и като отношение –и към проблемите на управлението, и към всеки човек в града.

ЗА ИЛИ ПРОТИВ СТРОЕЖА НА ДЖАМИЯ В ГРАД ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ?

Това е сериозен въпрос, който не може да се реши еднолично. Знам колко е чувствителна обществеността  по тази тема. Европейският подход е подобни въпроси да се решават чрез местно допитване. Няма нужда да откриваме топлата вода. В старите европейски демокрации практиката на местните референдуми работи безотказно. Когато хората са мотивирани да участват в управлението на общината, те ще излязат и ще кажат думата си. Важното е да ги приобщим към вземането на решения, да се преборим с тази дистанцираност от политиката. Между впрочем, това ще е и посоката на едно от основните ми послания в кампанията- повече хора да излязат и да гласуват на 25 октомври,  особено най-младите ни съграждани и тези на средна възраст. Надявам се моята кандидатура да ги мотивира, защото съм един от тях.

КАКВО ЗАБРАВИХМЕ ДА ВИ ПОПИТАМЕ?

Не зная. Но съм убеден, че няма полза от много думи. Въпроси, отговори… Хората оже да не виждат през тях, но винаги чувстват, когато си искрен и почтен.  Да, хората мислят, въпреки своето дълбоко мълчание понякога. Нека не прекаляваме с думите. Делата са важни!

ИМА ЛИ ЦЕНА ВЛАСТТА?

Разбира се. За мен това е въпрос на морал. Най- трудно е изкуството да управляваш. Единствено времето може да покаже дали си успял. Когато някой управлява, той трябва да вижда хората такива каквито са, а нещата – такива, каквито трябва да бъдат. Колкото по-голяма е властта, толкова по-опасно е, че ще се злоупотреби с нея. Високите постове правят големите хора още по-големи, а малките хора- още по-малки. Във властта и управлението трябва да се взимат правилните неща по правилния начин и с правилните хора! Забележете – аз не говоря за усилията, напрежението и личната саможертва в името на общото благо. Те се подразбират… Който иска да служи на народа си, не трябва да си служи с него. Властта е отговорност за бъдещето на другите, за сбъдването на надеждите и мечтите… Това е цената.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене