Защо Владимир Москов не беше случаен кандидат-кмет?

НАШИЯТ АВТОР ГЕОРГИ МАВРОДИЕВ НАПРАВИ ПЪЛНА ДИСЕКЦИЯ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА КМЕТА ВЛАДИМИР МОСКОВ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ!Георги МАВРОДИЕВ

Владимир Москов е роден в гр. Гоце Делчев на 23.I.1960 г., област Благоевградска, в многодетно семейство на обикновени трудови родители. Той е един от народа.
Още като ученик в гимназията „Яне Сандански“ гр. Гоце Делчев се проявява като скромен, старателен и ученолюбив млад човек. После продължава учението си в Югозападния университет гр. Благоевград. Като студент е активен участник в обществено-политическия живот и е правил впечатление на своите състуденти. Избиран е на ръководна длъжност в Комсомола на университета.Без име
След завършване на висшето си образование, с магистърска степен по предучилищна педагогика, се завръща в родния си град. Тук е избран за секретар на ГК на Комсомола, където работи с голям ентусиазъм и отдаденост. По-късно, като кмет специализира с редица обучения и специализация по въпросите на Европейския съюз – местното самоуправление и местното икономическо развитие.
През м. октомври 1995 г. Общинският съвет на БСП го предлага на местните избори за кандидат-кмет на Община Гоце Делчев. При представянето му пред гражданите, при откриването на предизборната кампания на БСП в града ни, известният български писател Драгомир Шопов, от името на БЗНС „Александър Стамболийски“ заяви пред гражданите на събранието: „Вие, жителите на Община Гоце Делчев, имате пред вас един надежден млад човек за кандидат-кмет. Изберете го! Той, с черната коса на главата и черните си мустаци, прилича на Александър Стамболийски, няма да ви посрами! Той е разумен, работлив, упорит, с вече натрупан опит при решаването на обществените проблеми, които при създалата се историческа обстановка на преход от социализъм към реставрация на капитализма, ще е много трудно да се управлява общината!“
И наистина! Владимир Москов не е случаен кандидат-кмет. Неговото име вече битуваше в общественото пространство на общината като дейна обществена личност, позната на жителите в общината.асдадс
При изборите за кмет през октомври 1995 г. Москов има срещу себе си като опонент Хенрих Михайлов, който след промените на 10.ХI.1989 г. съгласно закона, приет през 1990 г. от ВНС, се изграждат Временни изпълнителни комитети (Временни управи), които заменят съществуващите общински съвети, е назначен от СДС за председател на временния изпълнителен комитет в Община Гоце Делчев, а от 31.Х.1990 г. до 17.Х.1991 г. и от октомври 1991 г. до октомври 1995 г. е избран за кмет на общината от проведените демократични избори за местна власт.
Предизборната кампания на екипа на кандидат-кмета Москов се води при много трудни политически ожесточени враждебни условия срещу БСП и кандидат-кмета Москов, при развихрил се антикомунизъм и отричане на всичко постигнато преди 10. ХI.1989 г.
В подкрепа на Хенрих Михайлов се обявяват всички партии, влизащи в СДС.
Срещу Москов се появи още един кандидат-кмет, издигнат като независим от Инициативен комитет на недоволни воеводи на ВМРО и недоволни седесари. Като независим кандидат-кмет те издигат Иван Калакушев – дотогавашен председател на Общинския съвет на Община Гоце Делчев. Иван Калакушев има подкрепата на Кирил Лазаров (Америката), на Кирил Пейчев – председател на Клуба на репресираните и на Любен Димитров от ВМРО. Независимият комитет, издигнал Иван Алакушев за независим кмет, се обяви, че представлява истинското СДС. Обяви още, че гр. Гоце Делчев е бил ограбван от Благоевград в много направления, и че е спряно неговото развитие при социализма от некадърни и ниско образовани ръководители. Изостанал е в развитието си в сравнение с другите градове в областта.владимир москов
Това обаче не е истина. В града и селата имаше мощни производителни предприятия в промишлеността, разгръща се огромно строителство, имаше безплатно здравеопазване, развит транспорт и търговия, много водопроводи за питейна вода в областта, три средни училища, в които имаше вечерни работнически курсове за придобиване на средно образование от работниците, работещи в предприятията.
Тези десномислещи представители на Инициативния комитет, издигнали Иван Алакушев за независим кандидат-кмет, направиха необосновани политически усилия да се премахне името на града Гоце Делчев и да се върне старото име Неврокоп, което е кощунство спрямо паметта и делото на апостола за освобождение на Македония и Одринска Тракия оттурско робство.
На първия тур от изборите за кмет през октомври 1995 г. Владимир Москов има 48,04% от гласувалите, Хенрих Михайлов от СДС – 28,07%, Иван Алакушев, като независим, има 13,07% от гласувалите.
На балотаж отиват Владимир Москов и Хенрих Михайлов. Печели избора за кмет на Община Гоце Делчев Владимир Москов с голяма преднина от гласове. В Общинския съвет БСП има ръководна роля. Тази изборна победа даде голяма политическа сила на кмета Москов през първия си мандат да провежда в изпълнение своята предизборна програма за успешно управление и развитие на общината.
Кметът Москов успешно преодоля политическите и икономически сътресения при падането на правителството на Жан Виденов и идването отново на власт на СДС, начело с Иван Костов.
В книгата, излязла от печат в България на живеещия от дълги години в Лос Анжелис (САЩ) българин Иван Станчев, озаглавена „България – поглед на прехода от 1939 до 2013 г.“, с използваните в нея статистики се прави съпоставка в развитието на България до 1939 г., с 1939-1944 г., с 1944-1989 г., при социализма и продължава съпоставката и след прехода от социализма към капитализма 1989-2013 г. В книгата е отбелязано, че още 1952 г. е възстановено цялото промишлено производство, достигнато 1939 г. Проследява се строителството на нови заводи и фабрики. Посочено е как се увеличава в пъти производството на отделните отрасли от промишлеността в сравнение с 1939 г. и създаването на модерно комплексирано развиващо се земеделие.
Благодарение на промишлените мощности през 1970 г. производството се увеличава 36 пъти в сравнение с 1939 г., а през 1989 г.владимир москов
Според статистическите отчети с 1939 г. България се нарежда на 29-то място сред високо развитите страни в света, а по отношение на индустриалното производство на човек от населението – на 13-то място.
След идването на прехода от 10.ХI.1989 г. настъпва период от възход към разруха и разгром на всички отрасли на икономиката. Всичко това доведе до срив на икономиката и до смъкване на България до 106-то място в света в икономическо развитие и стандарт на живот.
Въпреки политическата несигурност в тези години за развитието на страната и на политическите противопоставяния между политическите партийни сили, стремящи се да поемат властта в свои ръце, кметът Москов успя да спре икономическата и обществена разруха в града и селата през така наречения преход от социализма към пазарна икономика или към новия див капитализъм
През първия мандат 1995-1999 г. осигури участие на община Гоце Делчев в програмите на Европейския съюз за трансгранично коопериране и привличане на нови инвестиции от Италия, Германия, Гърция и други страни, извършили разплащанията на всички стари задължения на общината от предишното управление 1991-1995 г.
Извърши се реконструкция и изграждане на еко депо за твърди битови отпадъци. Построи се нова сграда за деца и юноши, т. нар. помощно училище. Продължи строителството на пречиствателната станция за питейна вода и продължи подмяната на главните строителни водопроводи с метални тръби по основните улици.владимир москов
Много добри отношения кметът изгради с гръцките градове Драма и Кавала. Голямо значение за развитието на града и района има изграждането на пътя от Гоце Делчев до границата за Драма, както и ГКПП Илинден-Ексохи.
Възстановен е културния живот в общината. Кметът и неговият екип си поставиха за основна цел да предоставят услугите си с високо качество и да съдействат за повишаване жизненото равнище на жителите на общината.
Първият мандат на кмета Москов завърши успешно, въпреки политическите превратности в края на 1996 г. и началото на 1999 г. Той реши на основата на натрупания вече управленчески опит и подкрепен от БСП да се кандидатира за втори мандат за кмет и продължи започнатото развитие на общината и през 1999-2003 г. Успешното управление през първия мандат се призна и от повечето жители на общината. То се вижда в очите на хората. Това успешно управление обаче не се видя и призна от опонентите му от СДС.
Какво видя СДС в управлението на кмета Москов? Това се вижда в разпространения от тях предизборен документ за втория изборен мандат 1999-2003 г., озаглавен: „Предизборна програма на новия-стар кмет Владимир Москов“. В него е писано:Владимир Москов - Златна Ябълка
– Годишният общински бюджет е изразходен за половин година;
– От направения преразход в размер от два милиона лева – предстоящ фалит на общината;
– Съществува опасност държавните общински служители да не получат заплатите си до нова година;
– Очаква се дървена ваканция за училищата и детските градини и затваряне на общинската болница;
– Разграбена и разпродадена общинската собственост на новите-стари собственици на БСП;
– Облагодетелстване на роднини и приближени с апартаменти и парцели общинска собственост;
– Общинската администрация – инквизитор на обикновените хора;
– Монопол в хлебопроизводството, което ще повиши цената на хляба отново два пъти;
– Гоце Делчев – град с най-ниски доходи и най-високи цени;
– Общинската администрация – главна спирачка за справедливото възстановяване на земята на собствениците;

ПРОДЪЛЖАВА В СЛЕДВАЩИЯ БРОЙ НА ВЕСТНИК „ГРАДЪТ“!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене