Школският шеф Ангел Живков: В гимназия „П. К. Яворов“ в Гоце Делчев бурки не се носят, таванът на учителските заплати е до 700 лв., бюджетът не стига

Ангел Живков e директор на Професионална гимназия по механизация на селското стопанство “П. К. Яворов” в Гоце Делчев. Училището взе участие в националния празник „За хляба наш” в Благоевград. Облечени в красиви носии, учениците изложиха обредни пити. За дейността в ПГ по МСС „П. К. Яворов“, учителите, учениците и бъдещите инициативи разговаряме с Ангел Живков.

88-09-01 angel2

Екип от училището взе участие в националния празник „За хляба наш” в Благоевград.

– Г-н Живков, по какви специалности предлагате обучение в ПГ по МСС „П. К. Яворов“, предвиждате ли разкриване на нови, по-атрактивни?
– Имаме нова специалност, която е одобрена в нашето училище за първи път, това е лесовъд. Има специалност горско стопанство, готвач и механизация на селското стопанство.

88-09-01 Москов

Кметът Владимир Москов

В училището се учат 154-ма ученици в дневна форма и 46 в самостоятелна форма.

Това, което правя, са изнесени родителски срещи по населени места, среща с родителите, които нямат възможност да дойдат в училището и да се срещнат с класните ръководители и ръководство. Това се отразява много добре. Училището е пълно, защото учениците се върнаха.

Какво мислите за скандала с бурките, имат ли място тези религиозни символи в светското училище и по-специално във вашето училище?
– 
С голяма радост мога да отбележа, че в нашето училище такъв проблем нямаме. Училището е светско и би било редно никой да не демонстрира вярата и религията си. Забелязвам от години много от учениците се опитват да провокират чрез своето облекло, чрез своите религиозни символи да провокират учебния процес в училището или самия директор или пък самата образователна система.

– Има ли такива случаи във вашето училище?

– Не, няма.

– А какво е Вашето мнение?

– След като е светско училището, категорично съм против това да има демонстрация на религия, на вяра. Това са неща, които са съкровени за всеки един.

България се „слави“ като страна, в която учителската професия не е привлекателна за младите, колко е средната възраст на учителите в гимназията?
– В нашата гимназия над 50-55 години. Трябва да отбележа, че далечната 1986 година съм завършил това училище и към момента има мъж и жена, които все още са на работа.

Какви заплати получават учителите?
– Както обикновено средната в страната за младши учител около 550-600 лв. Таванът е до 700 лв.

Как се сработвате с отдел „Образование“ в общината, какво мислите за кмета Вл. Москов?

– Много са дейни, работим добре към този момент. Направих няколко прояви в училището с помощта на община Гоце Делчев. Откликнаха веднага на молбата ми. Това е начинът нещата да се случват по-добре.

Кой политик от региона помага за развитието на образованието и конкретно за вашата гимназия?
 – Всички, към които и да съм се обърнал за помощ, всеки откликва. С Йордан Андонов съм в по-близки отношения, с Георги Андонов – също. Помагат независимо от тяхната политическа ориентация. Търся помощ от всеки, всеки откликва навреме и с желание.

От какво има нужда училището, достатъчен ли е бюджетът?
–  До този момент бюджетът не е достатъчен, училището има нужда най-вече от сигурност. Да осигурим един нормален достъп, видеонаблюдение, жива охрана, ако се наложи, в двора на училището.

– Имали ли сте инциденти с ученици?

– Слава на Бога, към момента не.

Какво мислите за скандалите в образованието, за препирните около „съжителството“, объркването на учебните програми и хаоса с учебниците и за министър Меглена Кунева?
– Това е било винаги, един хаос в образованието, всеки се опитва да даде максимално най-доброто от себе си. Проблемът според мен се състои в учебниците. По няколко учебника се издават по всеки един от предметите и няма еднаквост относно преподавания материал.

Синът ми е в трети клас в момента и в учебника по български език и по история има неща, които будят ирония.

Министър Кунева е дейна жена, надявам се да доведе нещата докрай.

Колко са отличниците в училището?
– Отличниците са около 25%, надявам се до края на учебния срок да са повече. При нас тези, които завършват, получават реална възможност да се реализират.

Каква част от възпитаниците на гимназията успяват да влязат във ВУЗ-ове?

– Около 60-70%.

Какви интересни инициативи организиратe за учениците с екипа си?

– Много са, наскоро ги преброих, в момента са около 60. Първата беше Ден на спонтанната благодарност, в която ние възстановихме една занемарена чешма на международния път за Гърция. Наши ученици я боядисаха, изчистиха я, подновихме масите, пейките. В същото време поднесохме кулинарни изделия в Дома за стари хора. Проявите са много.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене