Новото училище в Рибново може да не отвори врати на 15 септември

Поскъпването на строителните материали доведе до замразяване на строежа на новата сграда на Средно училище „Йордан Йовков” в гърменското село Рибново още в края на миналата година. Хората в най-многолюдното населено място в общината са притеснени, че новото школо няма да отвори врати на 15 септември тази година, както им бе обещано.

„Тази година не е преместена една тухла, нормално е да сме разтревожени. Фирмата изпълнител иска актуализация на цените, защото няма как да продължи работата си. Не може фирмата да вложи 100 000 лева, а да получи по договор минимум с 30% по-малко. Количествено-стойностната сметка е от 2019 година, а сега цените са съвсем други”, коментира директорът на училището Манчо Джуркин. Той и жителите на Рибново са благодарни на МОН и правителството за направеното дотук. Но не се ли преведат пари съвсем скоро, то ще стане невъзможно довършването на строителните работи и учениците ще останат в страта сграда и през следващата учебна година 2022/2023.

Директорът вече е алармирал за проблема Министерството на образованието и науката. Отговорили му, че само при актуализация на бюджета, одобрена от Министерски съвет, може да се отпуснат още средства. Не се знае кога във времето ще стане това. Факт е обаче, че фактура за 180 000 лева, изпратена още януари до МОН, все още не е изплатена. Проектът е на стойност 4 250 300 лева, а до момента са вложени около 2 милиона лева.

Тук учат около 500 ученици в 24 паралелки, работят 70 души, а класните стаи в момента са само 16. По план те трябва да влязат в новата сграда на 15 септември тази година. Но по-вероятно е това да не се случи, ако държавата не осигури финансиране.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене