Васил Василев: България може да изиграе сериозна роля в разрешаването на конфликта в Украйна

Васил Василев

България може да изиграе сериозна роля в разрешаването на конфликта в Украйна. Това заяви  председателят на Фондация „Братя Василеви“ Васил Василев. Той допълни, че от всички народи в ЕС и НАТО България е най-близка до Русия, а в Украйна живеят и много българи. Като се изхожда от тази близост, както и от членството в ЕС и Западната коалиция, България може да се превърне в приемлив посредник в разрешаването на кризата, уважаван заради естеството на отношенията си с тези три страни. „Това би ни дало изключително много тежест в международен план и не бива да бъдем комплексирани и да казваме, че сме малка страна“, според Василев.
„България трябва да бъде особено внимателна по темата с Украйна, тъй като приемането на отцепване на Крим се равнява на втори изключително опасен прецедент след Косово, в който настъпва отделяне на регион от държава“, заяви Василев. Според него, прецедентът е опасен, тъй като по сходен начин Турция би могла да реализира териториалните си претенции към България.
Василев обясни, че по всичко личи, че кризата в Украйна ще се засилва и може да се реши, ако се вземат под внимание интересите на основните замесени страни. Според него, разрешението на ситуацията изисква действия, на които Москва няма да се съгласи при никакви обстоятелства, а именно премахването на възможността Русия да има бази в Черно море и оттеглянето от основната руска база в Севастопол.
„Това би означавало капитулация, което Владимир Путин не би си позволил. Това означава Черно море да стане вътрешно море на НАТО, доминирано от Турция, и не виждам никаква възможност това да бъде прието или наложено на Русия“, допълни Василев. По думите му, Крим няма да бъде отцепен, въпреки приготовленията, които се правят.
„Преминаването към руската рубла и предвиденият за 16-ти март референдум за принадлежността на Крим са подготовки на едната страна, за да има по-силни позиции в преговорите за решаване на конфликта“, коментира Васил Василев.

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене