70 ГОДИНИ ОТ СВОЕТО СЪЗДАВАНЕ ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ НЕВРОКОПСКИЯТ АНСАМБЪЛ ЗА НАРОДНИ ПЕСНИ И ТАНЦИ – ГР. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

На 13 май 2016 г. в гр. Гоце Делчев, ще бъде отбелязана 70-та годишнина от създаването на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци.

ansambal2Първият ансамбъл в България – Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци, е основан през 1946 година в гр. Гоце Делчев и дълги години носи името „Яне Сандански“. Негов основател е Зафир Кънчев, който полага началото заедно с Костадин Руйчев и Златко Коцев. През 70-годишния си творчески път, самодейците от ансамбъла издирват, съхраняват и пресъздават народните песни, игри и обичаи, фолклорното и етнографско богатство на българския народ. През школата на ансамбъла за тези години са преминали повече от 2000 певци, танцьори и музиканти.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци има издадени 5 албума, множество реализирани записи за Националните радио и телевизия, както и над 4000 концерта пред повече от 3,5 млн. зрители от целия свят: Полша, Унгария, Чехословакия, Македония, Русия, Латвия, Украйна, Гърция, Турция, Франция, Италия, Холандия, Германия, Канада,  Египет и други. Носител е на орден „Кирил и Методий“ – 1-ва степен, званието „Представителен ансамбъл“ и много други държавни и международни отличия.

????????????????????????????????????

70-та годишнина от създаването на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци – гр. Гоце Делчев ще бъде отбелязана тържествено на 13 май 2016 г. в Дома на културата в гр. Гоце Делчев със следната програма:

18.00 – 18.25 часа – изложба „70 години Неврокопска съкровищница“

18.30 – 20.00 часа – празничен концерт

 Организатори на събитието са община Гоце Делчев, Народно читалище „Просвета – 1865“ и Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци – Гоце Делчев, с подкрепата на Българска национална телевизия и Българско национално радио – радио Благоевград.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене