Казахската Нова година отбелязват днес в Благоевград

106772-kazahstan-pochetno-konsulstvo-01-1

Ансамбъл „Пирин“, Веселин Маринов, детски фолклорен ансамбъл „Пиринче“ и студенти от Американския университет ще вземат участие в празника пред зала „22 септември“

Солисти от благоевградския ансамбъл „Пирин” ще пеят по повод Пролетен празник Науръз на Република Казахстан. Събитието ще се състои пред зала „22 септември” днес от 11:00 часа, пред Почетното консулство на републиката в Благоевград. Студенти от АУБГ ще представят традиционен казахски танц и ще свирят на домбра. Участие ще вземат и децата от Детски фолклорен танцов ансамбъл “Пиринче”. Гост- изпълнител в празничния концерт е популярният изпълнител Веселин Маринов.

Съвременното казахско наименование на Новата година – Науръз, е дошло от персийския език: нау – нов, руз – ден. На празничната маса роднините са искали и получавали прошка, разменяли са си подаръци и са си пожелавали различни блага. След дългата зима с идването на пролетта се отбелязва празникът на зараждането на живота. Главното блюдо на празника – науръз коже, включващо 7 задължителни елемента, олицетворяващи 7 основи на живота – вода, месо, сол, масло, брашно (ориз, жито, царевица ) и мляко, символизиращи щастие, късмет, мъдрост, здраве, богатство, бързо израстване, закрила на небето.

Всеки трябва да отиде в седем къщи и да посрещне вкъщи седем гости. Днес казахите посрещат Науръз на улиците, площадите, парковете, провеждат се състезания на акъни, национални видове спорт – казакша курес, тогъз кумалак, къз куу, байга. 

Различни традиции и ритуали учат хората да уважават националната култура и способстват за сближаването и взаимното разбирателство между тях.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене