Снимки: Н.В.Цар Симеон II се впечатли от Ковачевица

На връщане от посещението си в град Гоце Делчев,  Симеон II разгледа  Ковачевица.  Царят беше посрещнат от кметския наместник г-н Кирил Жуглев и членове на Църковното настоятелство. След това  се черкува в една от най-старите църкви в областта – храма “Свети Николай”, построен през 1847 година. В непринудена обстановка Негово Величество поговори с местни жители, които му разказаха, че тяхното село е свързано с царското семейство от началото на миналия век, когато баща му помага за построяването на път до Ковачевица.

Цар Борис III, по молба на тогавашните управници на селото, им предоставя войскови части и техника, срещу условието да се грижат за прехраната на войниците. Така заедно, селяни и войска, прокарват пътя. По-късно представителите на общината повторно го посещават , този път с молба да им съдейства да си купят от Германия най-добрите за онова време тръби за водоносната мрежа, която са започнали да изграждат в селото. Царят им ги набавя и доставя с влак до Добринище, откъдето селяните с волски впряг откарват и инсталират в Ковачевица.

Симеон II изказа своята благодарност за топлото посрещане. Той остана впечатлен от архитектурния резерват и възможностите за туризъм в района.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене