Германските инвеститори се завръщат в България

Германските инвеститори отново инвестират в България, а според бизнес анкетите на Германо-българската индустриално търговска камара (ГБИТК) се наблюдават известни подобрения в оценките, както за развитието на отделните фирми, така и за ситуацията в страната като цяло.

„През 2014 г. имаше отлив на германски инвестиции от България в размер на €275 млн., а за миналата година по данни на БНБ имаме плюс от €175 млн. Това означава, че немските инвеститори отново проявяват интерес към България. Федералното правителство вече отново дава държавни гаранции за инвестициите в България след решаването на казуса „Кльостерс-Цемеко“, заявява д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК.

Като положителен пример той посочва стартиралото изграждане на нов завод на производителя на лампи OSRAM в индустриалната зона на Пловдив. Според Василев търговският стокообмен между България и Германия продължава да регистрира нови и нови рекорди.

„Икономическите отношения се развиват успешно, с малки стъпки, но все пак напред. През 2014 г. двустранният стокообмен е достигнал €6,3 млрд. при положение, че досега никога той не е превишавал €6 млрд.“, посочва Василев.

Данните на германската камара показват, че за последните 10 години търговията между София и Берлин се е увеличила 7 пъти, а 84% от германските инвеститори у нас декларират, че биха вложили отново в България, ако сега им предстои да вземат това решение.

Положителни тенденции се забелязват и в традиционните анкети, с които ГБИТК се допитва до членовете си.

Тази година въпросникът е бил попълнен от представители на 107 компании, а повечето от тях (53%) очакват пазарните им позиции да се подобрят през 2016г. 37% не очакват съществени промени в сравнение с миналата година и едва 10% са на мнение, че фирмата им ще загуби обороти.

Повечето от анкетираните компании прогнозират, че износът им или ще остане и тази година на миналогодишните нива, или ще се повиши. Спад на експорта очакват едва 5% от анкетираните.

Оптимизъм има и в оценките за наемане на нови служители. Едва 9 процента от компаниите допускат, че е възможност да направят съкращения, докато 39% смятат, че по-скоро ще им се наложи да наемат още персонал.

Като цяло са положителни и оценките за предстоящите през 2016 г. инвестиции.

Според бизнес анкетите обаче всички стари проблеми за бизнессредата остават. Двата големи проблема на германските инвеститори продължават да са правосъдната система и образованието.

Германските фирми масово оценяват качеството на академичното образование у нас като незадоволително и изпитват сериозен недостиг на квалифицирани специалисти заради непрекъсната емиграция на такъв тип кадри.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене