Парад на ретро автомобили събра стотици ценители в Благоевград

Стотици благоевградчани изпълниха площад „Македония“, за да видят уникалните автомобили от ретро парада, който се проведе днес в областния център на Пиринско. На 20-ото изложение, организирано от ретро клуб „Пирин“ Благоевград, участие взеха над 60 автомобили и мотоциклети от цялата страна.

Без имеЛеки коли, произведени през далечните 1946 година и 1963 година, бяха сред атракциите на ретро парада.

„Кадилак Елдорадо“ производство 1963 със запазен непроменен вътрешен салон, електрически стъкла и уникална охладителна система, впечатли стотиците фенове на ретро автомобилите.

„Колата е при мен от 1981 година, все още е с гумите, с които я закупих преди 35 години, като в момента търся гуми с които да сменя тези. Седалката е автоматична, а на оригиналния кожен салон все още стои и емблемата на Кадилак“, разказа за агенция Е79 news собственикът на автомобила Христо Николов.

5Оригиналният мотор на колата е огромен и много мощен – 7030 кубика и 340 конски сили, но собственикът й го е свалил и го е заменил с 3000-кубиков.

„Аз съм си майстор и сам се грижа за колата. 40 години това ми е професията и ми се отдава, въпреки това поддръжката е трудна. Ако нямаш желание и финанси е трудно“, добави Николов.

Кадилакът не е само за ретропаради, разказва още собственикът.

„Карам си я. Пътувам до София редовно с нея. Минала е всички видове прегледи, има си застраховка. Харесват я много. В неделя ще возя сватба с нея, абитуриенти също возя. Колата е в много добро техническо състояние“, допълва Николов.  

Автомобил марка ДКВ на Йордан Панайотов също бе сред атракциите. Колата бе „най-възрастната“ на днешния ретро парад. Превозното средство е произведено през далечната 1946 година и е предшественик на Ауди.

Голям интерес предизвикаха и истинските класики – „Шефролет Импала“ от 1959 година, „Буик“ от 1974 година, както и перфектно реставрирана „Волга“ от 1965 година, а сред мотоциклетите БМВ от 1938 година.

На ретро парада имаше както автомобили, които отдавна не се срещат по пътищата на България, така и по-съвременни возила като Волга, Жигули, Шкода и УАЗ.

Ретро парадът след Благоевград продължи към Симитли и Сандански, като очакванията на организаторите са по пътя още ретро автомобили да се присъединят към колоната.

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене