Все повече хора сменят имената си в Гоцеделчевско

Ръст на делата за промяна на имената отчитат от районния съд в Гоце Делчев. Годишно магистратите разглеждат по стотина подобни молби, като броят им непрекъснато расте.

Първият бум на този процес бе преди десетина години, след това имаше затишие. През последните два-три години обаче отново се увеличават делата за смяна на имената, коментират съдии от Гоце Делчев.

В повечето случаи молителите искат да сменят турско-арабските си имена с български. Доста по-малко са обратните молби.

Зачестяват случаите, при които дадено лице многократно си сменя името. Има хора, които променят наименованието си повече от три пъти, признават магистрати.

Адвокати разказват за почти куриозен случай, при който мъж от Неврокопско многократно сменял името си. Първо по паспорт бил Хюсеин, след това станал Росен, после Роби и накрая пак Росен. Според юристите има непостоянност по отношение на имената от страна на българите мохамедани според обстоятелствата. Обикновено името се сменя според това къде живее човекът.

„Когато тези хора напуснат родното си място и отидат да работят в чужбина или в големите градове, част от тях правят тази промяна, тъй като се притесняват, че ще срещнат негативно отношение заради името или произхода си”, обясняват адвокати. След години, когато се връщат у дома, те отново си възстановяват старите имена.

Макар и по-рядко, но в Неврокопско се среща и обратната тенденция. Обикновено младите хора, които отиват да работят в Турция или да учат в страните от Арабския свят, тогава избират турско-арабско име.

Има и редица случаи, в които молителите си избират модерни имена, повлияни от сапунените сериали.

Най-честите мотиви за подобни молби в съда са, че даденото лице е известно в родното си село с едикакво си име и затова иска то да му стане официално. Има случаи, при които съдът отказва промяна. Тези дела не могат да се обжалват, но това не пречи след известно време, молителят отново да внесе искане за смяна на името си.

За гражданското дело са необходими само свидетелство за съдимост и двама свидетели.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене