Евросредствата в област Благоевград: В сянката на „Струма“

Благоевград е областта – лидер по изплатени средства по оперативни програми през програмния период 2014-2020. Регионът не просто оставя околни области като Кюстендил и Пазарджик много назад, но и средното за България ниво от 679 лв. на човек бледнее пред местните 1335 лв.

Причината – югозападната магистрала „Струма“. Капиталите за строителството на пътя са огромни – към края на април 2019 г. са изплатени 302 млн. лв. от европейските структурни фондове, което е едва 40% от обещаното за инфраструктурния мегапроект. Общата сума за „Струма“ отговаря за над 70% от всички сключени договори по европейски програми в Благоевград от текущия програмен период и до голяма степен засенчва останалите проекти в областта.

Мерки за боклука

Ако изключим магистрала „Струма“ от топа на обществени проекти в изпълнение, община Благоевград поема лидерските позиции с инсталация за разделно събиране на отпадъци за близо 37 млн. лв., ремонт на улици, площади и изграждане на велоалеи за 19 млн. лв. и компостираща инсталация за 14 млн. лв.

Третирането на битови отпадъци, изглежда, е сред приоритетите и на други общини в региона, като с големи проекти за компостиращи инсталации по ОП „Околна среда“ се включват и Петрич, Доспат, Сандански, Гоце Делчев. Това е и причината общата стойност на проектите по оперативната програма да е на второ място след ОП „Транспорт“ със „Струма“. Безвъзмездната помощ по екопрограмата достига 93.5 млн. лв. към края на април 2019 г. и е 12% от общата сума на договорените проекти в областта.

Сред завършените проекти пък се откроява община Банско с втората фаза на водния цикъл – приключване на ремонтните дейности по водопроводната мрежа в град Банско и изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ). Общата сума на проекта приближава 33.2 млн. лв., от които 26 млн. са безвъзмездна помощ. Водният цикъл на Банско беше един от критично забавените проекти, които не успяха да приключат през предходния програмен период. Министерството на околната среда и водите успя да договори с ЕК изключение за тях и те бяха прехвърлени към новия период до 2020 г.

Далеч на второ място с проект за над 4 млн. лв. е компанията за добив на трошен камък, чакъл и пясък „Бистрица 2002“, която влага 1.5 млн. лв. от европейските фондове в база за производство на асфалтови смеси. Община Благоевград пък е получила 1.5 млн. лв. за обновяване и саниране на сградата на полицията и местната дирекция на МВР и осигуряване на достъп на хора с увреждания.

Сред завършените проекти влизат и други представители на частния сектор като благоевградската печатница „Смилков“ с покупка на специализирана цветна офсетна печатна машина, производителят на облекла „Фешън Съплай“ с внедряване на оборудване за директен дигитален печат върху текстил и производителят на ластици „Нитекс“ с покупка на 12 тъкачни машини.

Частният сектор в региона

Характерно за област Благоевград е, че фирмите са относително малки и разпокъсани. За разлика от другите области в България тук населението не е силно концентрирано в областния център и това е видимо в списъка с най-големи частни бенефициенти. В него фигурират фирми от цялата област.

Лидер е базираният в Гоце Делчев производител на хартиени стоки за домакинството „Интерпред Партнер“, известен с марката Zebra. Компанията е сключила проекти на обща стойност над 4.1 млн. лв., от които 1.6 млн. са безвъзмездна финансова помощ, основно за придобиването на нова линия за разролване на тоалетна хартия и кухненско руло. Целта е фирмата да намали използваните в производството суровини и образуваните отпадъци.

Най-големият бенефициент от Благоевград е производителят на изделия от метал и полиуретан „Блик-99″, който стартира проект с 1 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ през ноември 2018 г. Средствата са предвидени за закупуването на специфични за дейността машини. Сред големите бенефициенти са и строителни фирми, производител на напитки, на офис обзавеждане, на дограма.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене