Кметът на Мусомища писа на президента, селото иска ново име

Жителите на гоцеделчевското село Мусомища продължават битката за ново име на населеното място. Кметът Тодор Либяховски вече е изпратил поредното писмо до президента Росен Плевнелиев с надеждата, че най-сетне проблемът ще се реши. Няколко пъти писа на държавния глава и предшественикът на управника Иван Ламбрев, но реакция от президентството не последва.

С референдум преди години хората решиха селото да се казва Мосомище още по времето на държавния глава Георги Първанов. Но близо 7 години чакат  отговор. Кметът е приложил към писмото куп стари документи от читалището и църквата, някои от книжата са на повече от един век. Всички те доказват, че селото винаги е било с „о“, защото идва от думата мост.

Някога в селото имало много мостове над реката, която преминава през населеното място. Последната буква на селището в някои архиви е „е“, а в други е „а“. „Дано най-сетне ни обърнат внимание. Имаме запазени и много разкази на стари хора, които също подкрепят тезата, че винаги селото е носило името Мосомище. За нас Мусомища е изкуствено име, затова искаме да го сменим”, обясни Тодор Либяховски. В знак на протест на неглижирането на въпроса от президенството до момента, местните хора поръчали преди години новите пътни табели, на които е изписано исканото от тях име – „Мосомище”.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене