Катастрофален вот в Благоевград! Скандал в Мосомище и Господинци!

Прокуратурата работи по два конкретни сигнала за купуване на гласове в гоцеделчевските села Мосомище и Господинци. Сигнализирано е, че се плаща на избиратели да гласуват за водеща политическа сила. Сигналите се проверяват от РИК и държавното обвинение, съобщи на брифинг по обяд зам.-председателят на РИК-Благоевград – Йордан Симонски.

От други три села в Благоевградска област има сигнали за това, че кметовете на населените места агитират за определени политически партии и личности. Става дума за селата Дебрене, община Сандански, село Годлево, община Разлог, и село Марикостиново, община Петрич.

Сигналът от село Годлево вече е проверен, като според председателя на Секционната избирателна комисия подадената информация не кореспондира с истината. Другите два сигнала се проверяват в момента.

Също водеща политическа сила у нас е подала сигнал за това, че в секция № 38 членове на СИК са в съвместно съжителство, като според правилата същите нямат право да са в една комисия. Подобен сигнал има и от село Плетена, общ. Сатовча, където е установено, че общински съветник е член на СИК, което е против правилата.

Сигнал е подаден и във връзка със секция в село Баня. Политическата партия, сезирала РИК – Благоевград, твърди, че служител на МВР, който има ангажимент по охраняване на секцията, я е напуснал около 10 часа, без да има основателна причина за това.

По още два сигнала за нарушения работят от Районната избирателна комисия. Те са свързани с разлепени агитационни материали до училища в Благоевград за кандидат за народен представил. Единият сигнал вече е проверен. Установено е, че плакатите до 2-ро училище са премахнати. Другият сигнал се проверява.

Във връзка с противоепидемичните мерки също има подадени сигнали. Граждани са сигнализирали, че членове на СИК-ове не носят маски, покриващи носа и устата. Граждани също си позволяват да влезнат без маска, поставена на лицето.
По отношение машинното гласуване, то към момента единствено проблем е отчетен в секция № 77 в Благоевград. Там машинното гласуване е прекратено, поради технически проблем, който няма как да бъде отстранен. Осигурени са достатъчно бюлетини.

Избирателната активност в Благоевградска област до 12.00 часа е 17.22 %. Най-ниска е избирателната активност в областния център Благоевград – само 11. В останалите общини процентите са както следва: Белица – 27.64; Гоце Делчев – 18.44; Гърмен – 18.78; Кресна – 28.03; Петрич – 14.60; Разлог – 24.45; Сандански – 18.94; Сатовча – 16.03; Симитли – 26.39; Струмяни – 24.29; Хаджидимово – 23.00 и Якоруда – 20.78.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене