Отпада таксата за предсрочното погасяване на кредит

парламента

Таксата за предсрочно погасяване на ипотечен кредит ще отпадне, решиха депутатите на първо четене днес. Парламентът пенсионира и други такси, налагани от банките.

Депутатите гласуваха промени в Закона за потребителския кредит, внесени от депутатите от БСП и ДПС Йордан Цонев, Петър Кънев, Румен Гечев и Сергей Кичиков. Промените ще важат само за новоотпуснатите кредити.

Банкерската гилдия протестира срещу решението, като предупреди, че промените могат да доведат до вдигане на лихвите, предаде Дир.бг.

С промените се забранява на банките да събират някои видове такси и комисиони, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита. Такива са такси и комисиони за действия, свързани с одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление. Освен това, кредиторът не може да събира повече от веднъж такса и/или комисиона за едно и също действие.

Приетите промени предвиждат да няма обезщетение или неустойка при предсрочно погасяване на ипотечен кредит,когато той е погасен след изтичане на една година от усвояването му. Предвижда се кредиторът да няма право на обезщетение или неустойка при предсрочно погасяване на такъв кредит, когато кредитът е погасен след изтичане на 1 година от усвояването му. Във всички останали случаи кредиторът има право на справедливо и обективно обосновано обезщетение за евентуалните разходи, които са пряко свързани с предсрочното погасяване на кредита, но не повече от 1 на сто върху сумата на предсрочно погасения кредит.

Предвижда се промяна и на определението за „Референтен лихвен процент”, като част от определението за „променлив лихвен процент по кредита”. Действащото към настоящия момент определение дава възможност на кредитора да изготвя и променя по всяко време методологията, по която се определя референтния лихвен процент. Това прави референтния лихвен процент непрозрачен, като създава възможност за определянето му на база субективни критерии, както и да бъде променян едностранно от кредитора по всяко време за периода на кредита. С предлаганото определение се предвижда референтния лихвен процент да бъде пазарно определян индекс LIBOR, EURIBOR, SOFIBOR или комбинация от тях и/или индикатори, публикувани от БНБ и Националния статистически институт.

Ясно се разписват правилата за формиране на референтния лихвен процент, като при сключването на договора за кредит, в него ясно са разписани индексите и индикаторите, включени в референтния лихвен процент (в случаите, когато е повече от един индекс), тяхното съотношение и начин на изчисление, както и всички фактори и условия, обуславящи промени в референтния лихвен процент.

Според анализатори обаче, ако се използват тези индикатори това ще доведе до повишение на лихвите, тъй като те са на исторически ниски нива и в бъдеще само ще се повишават. Според вносителите на закона това не е аргумент, защото при пазарни условия би могла да падне базовата лихва на банката.

Регламентира се и задължение за кредитора да предостави на кредитополучателя право на избор при сключването на жилищен ипотечен кредит, а именно: дали да сключи договор за кредит, при който при принудително изпълнение банката се удовлетворява изцяло и окончателно до размера на обезпечението или при който при принудително изпълнение кредитополучателят носи отговорността по Закона за задълженията и договорите, т.е отговаря с цялото си имущество.

С предложението се предвижда да бъде разширен обхватът на закона и при т.нар. „бързи кредити“ под 400 лева. Това се налага, тъй като напоследък зачести практиката на отпускане на заеми до 399 лева при неизгодни и в много случаи неясни условия за кредитополучателите. Друг проблем са редица такси, свързани с отпускане, обслужване и погасяване на кредита.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене