ЮГОЗАПАДНОТО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ ПРЕДПРИЕМА ДОПЪЛНИТЕЛНИ МЕРКИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ГОРИТЕ В РАЙОНА НА РАЗЛОГ

45 прясно отрязани дървета от бял бор по периферията на насаждение констатираха служители на ЮЗДП при извършената днес допълнителна проверка след сигнал за незаконна сеч в м. Погребите на територията на ТП „ДГС Разлог”. Дърветата са с диаметри на пъновете между 10 и 20 см, а обемът на незаконно отсечена дървесина е 2 куб. метра.

 В същия подотодел през 2015 г. е имало редовна сеч на повредена дървесина от снеголом. Впоследствие служители на ТП „ДГС Разлог” са установили нарушение, за които са съставени констативни протоколи и 13 акта за установяване на нарушение само за последните четири  месеца.

Относно твърденията в някои публикации, че има умишлено повредени горски автомобилни пътища, проверката показа, че това не отговаря на действителността. Насаждението се намира в непосредствена близост до земеделски имоти и достъпът до него е изключително улеснен. Затова през изминалите години са затваряни подходите, които самите нарушители са правили.

Според служителите на горското стопанство последното нарушение е дело на системни бракониери, на които многократно са им съставяни актове. Дни преди този случай за пореден път срещу горските служители са отправяни заплахи, ругатни и обиди, както и закани за уволнение.

Във връзка със зачестилите незаконни посегателства в района на Разлог, ръководството на Югозападното държавно предприятие предприема допълнителни мерки за опазване на горите. „Основният мотив за извършване на незаконни дейности в региона е наличието на пазар – цехове или предприятия, които преработват незаконно добитата дървесина. Затова е важно да се намери потребителят на тази дървесина”, коментира директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.

Намаляване площта на охранителните участъци, продължаване на денонощните дежурства от мобилните контролни звена, с участието на служители от ЮЗДП и подобряване взаимодействието с полицейските управления в Разлог и Банско, са част от мерките.

 

14 април 2016 г.

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене