Сензационно: Баща и дъщеря от Благоевград в основа на спец-операцията срещу ДАИ, завършила с арести и топ разкрития!

ШЕФЪТ НА ДАИ – БЛАГОЕВГРАД: ПРИ НАС КОРУПЦИЯ НЯМА! ВЯРВАТЕ ЛИ МУ?!
Без имеТодор ТОДОРОВ

Шокът от арестите и спец-опе­рациите срещу ДАИ – София, държи още в шах всички служи­тели на инспекцията в гилдията. Това обаче не е първата акция срещу обявената за най-корумпирана дър­жавна институция. Топ Преса тръгна по следите на скандала, който стар­тира на тогавашния шеф Валентин Божков който отиде курбан в борбата с корупцията. Години след това излезе истината че от 2 месеца преди ареста телефотира още през 2013 г. с ареста нът му е бил подслушван. ­

Срещу шефа на автомобил­ната администрация са били използвани СРС, разрешени по досъдебно производство. Арес­тът му е станал след и заради информация за проведен от него телефонен разговор.

Разследването срещу Вален­тин Божков е за корупционни практики и престъпление по служба, съобщават тогава от Софийската градска прокура­тура.

На него и на още 5-има слу­жители на агенцията са пов­дигнати обвинения, пише още в съобщението тогава, без да се уточнява по кой текст от Наказателния кодекс.

По същото време на територията на София, Благоевград и Велико Търново са задържани подчинените на Бож­ков, сред които и не­говата секретарка, както и дъщеря на инспектор от Бла­гоевград. „Иззе­ти са парични суми в левове и евро“, казаха от прокуратурата.

Купуването на книжки е една от версиите, които се разпростра­няват в бранша на автоинструк­торите по повод арестите в ДАИ тогава както и днес с ареста на сегашния шеф Цветлин Цвета­нов.

Това, което шокира общест­веността тогава, е че в хода на операцията бяха задържани и дъщеря на инспектор от Благо­евград

Ася Миленкова, дъщеря на инспектора от благо­евград­ския ДАИ Ди­ми­тър Ми­лен­ков – Миче, е една от задържаните при ак­цията. За 23-годишната жена имало съмнения, че участва като помагач в корупционни схеми с участието на баща й.

Ася била закопчана, докато слизала от БМВ пред блока си в благоевградския кв. „Орлова чука”.

„Задържаха дъщеря ми без никакви обвинения. Пълни глу­пости са слуховете за коруп­ция. Ася е обикновен шофьор на камион, можете да я видите зад волана. Няма собствена фирма, а е наемен работник”, казва Димитър Миленков.

Самият той бе арестуван на 4 юли 2013 г., защото имало сиг­нал, че е прибрал 3 банкноти по 20 лв., като подкуп от шофьор на полски микробус край Благо­евград. След 24-часов престой в полицията обаче бе освободен. „Не са ми повди­гали обви­нения. Не съм раз­питван и не са ми искани обяснения. Явно сме трън в очите на някого. Обис­кираха къщата ми, но нищо не откриха освен кочан ЧМД (до­кумент, придружаващ превоз на товари – бел. ред.) Ново лекар­ство”, обяснява Миленков. Спо­ред него от къщата му в с. Бело поле антимафиотите тогава из­зели лаптопите на съпругата и малката му дъщеря. От кабине­та му в ДАИ пък конфискували служебния му лаптоп.

„Обърнаха къщата ми с крака­та нагоре, защото някой им ка­зал, че съм милионер”, допълни Миче. Топ Преса обаче разпола­га с информация, че точно преди две години Миче и дъщеря му са решили да сътрудничат на служ­бите по разкриването на коруп­ционните практики в системата на ДАИ и дори са станали за­щитени свидетели към днешна дата. Благодарение на инфор­мацията, дадена от тях, спе­цслужбите заследили канали, авто инстиркстури, превозвачи и… схемите им. Нужно е било да се работи доста време, за да се разкрият всички схеми.

Началникът на ДАИ – Благоев­град, Георги Ангелски отказва и до ден днешен коментар. „Аз лично не съм задържан. Повече информация не мога да дам”, заявява той винаги, когато Топ Преса го потърси, за да докаже недоказуемото – че в ДАИ – Благоевград, няма корупция.

ТОП ПРЕСА ПРИПОМНЯ,

че миналото лято ние бяхме единствената медия, която раз­кри стряскаща корупционна практика, вадейки на бял свят факта как бизнесмен – управи­тел на транспортна фирма пла­ща 3 бона сметка за банкет на ДАИ – Благоевград. Никой не взе тогава отношение – нито да се защити, нито да опровергае. Защо?

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Start typing and press Enter to search