Още за бежанския лагер в с. Гранитис, на 10 километра от границата с Гърция край Гоце Делчев

След новината за създаване на бежански лагер край границата, на няколко километра от Гоце Делчев, стана ясно, че министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова е потърсила в събота вечер своя колега Николаос Тоскас –  алтернативен министър за обществен ред и защита на гражданите на Гърция.

Според информация на прес центъра на МВР, двамата министри са обсъдили актуалната обстановка в южната ни съседка, свързана с нелегалните мигранти. Министър Тоскас е уверил, че Гърция няма да изгражда имигрантски център за настаняване, т.нар. хот спот, в близост до границата ни, включително – в района на Драма.

Остава само министър Тоскас и гръцкото правителство да удържат на думата си и наистина да променят решението си да правят втори бежански лагер в бившия лагер за деца на митрополията край граничното село Гранитис, което е само на няколко километра от ГКПП „Илинден – Ексохи“, информация потвърдена в петък от заместник областния управител на Драма Аргирис Патакакис, шефа на полицията Георгис Павлидис и заместник кмета на Като Неврокопи, в чиято община е село Гранитис – Лефтерис Тамбуридис.

Още през миналата седмица Областната управа в Драма е изпратила писмо до компетентните министри в гръцкото правителство. Отговорите на поредица от въпроси търси областният управител Аргирис Патакакис относно настаняването на нов брой бежанци в лагера в с. Гранитис в община Като Неврокопи, с писмо до заместник-министъра на отбраната Димитриос  Вицас и заместник-министър по мигрантската политика Янис Музалас.

В писмото си Патакакис (на снимката) отбелязва, че независимо от факта, че до този момент областната управа в Драма безотказно партнира с компетентните органи за приемане на бежанците, този път, нито са питани, нито знае от кого и как е взето това решение, като го определя като опасно. Село Гранитис е само на 10километра от границата с България.

PATAKAKIS

PISMOTO NA ARGIRIS PATAKAKISЛагер за настаняване на бежанци в Драма съществува вече цял месец, така че неубедителен и подвеждащ е отговора на министър Тоскас до колегата му Румяна Бъчварова.

Може би със съобщението си от вчера пресцентърът на МВР се опитва да тушира страх и известно напрежение сред хората в региона, ако този втори лагер бъде отворен, но фактите сочат друго.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене