4-вековна църква привлича наши и чужди туристи в Белица

Хотелиери и туроператори вкллючиха в туристическите турове за своите клиенти уникален 4-вековен храм в Белица. Все повече посетители от страната и чужбина избират да разгледат църквата „Свети Димитър“ в планинското градче. Тя бе спасена от разруха и на храмовия празник на 26 октомври 2014 година бе тържествено осветена от Неврокопския митрополит Серафим.

„Само за година, година и половина светата обител се превърна в магнит за гостите на града ни. Почти няма турист, който да мине оттук и да не се отбие в храма, за да запали свещ в него и да се помоли за здраве и благоденствие“, споделят местни жители.

4-вековната църква е построена в периода 1640-1670 г., но само допреди три години и половина се намираше в трагично състояние. Светата обител се ползваше като склад, в който се хвърляха всякакви боклуци и непотребни неща. Местният свещеник Николай Попов и архиерейският наместник на Разлог Янко Русков се заеха с нелеката задача да върнат блясъка на храма. Започнаха да заделят църковни пари и да събират дарения за ремонт на сградата, която е върху площ от около 60 квадратни метра. За нейното възстановяване помогнаха със средства и християните в региона.

www.ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене