Нов социален проект на Община Петрич ще помага на хора с увреждания, деца и възрастни от малцинствени общности

Кризата в резултат на пандемията от коронавирус неизбежно насочи фокуса към политиките и работата с различни рискови групи.

В т.ч. влизат децата, които отпадат от училище или нямат възможност да се включат ефективно в дистанционното образование, както и възрастните и хората с увреждания, които имат всекидневна нужда от подкрепа независимо от пандемията. Настоящата ситуация постави нови предизвикателства пред образованието и социалните дейности. Социалните услуги се превърнаха в основна политика по време на пандемията. Грижата за възрастните и хората с увреждания беше подкрепена финансово на различни етапи: патронажната грижа – по време на карантината, а сега се обявиха и допълнителни средства за личните асистенти. Вече има и нови компоненти на патронажната грижа – за най-застрашените от коронавируса. Проекти за надграждане на  предлаганите услуги, в отговор на пандемията. Общините много внимателно разглеждат икономическите отраженията, които нанесе COVID-19 върху хората и върху регионалната икономика. Местната власт се опитва да балансира здравните мерки и да задържи бизнеса в добро състояние. От друга страна, на пандемията от коронавирус трябва да се гледа като на нова възможност за развитие  в тези трудни дни. Социалната политика на Община Петрич е насочена към подобряване качеството на живот и създаване на благоприятни условия за реализация на нейните граждани. Общината активно показва, че е ангажирана и последователна в действията си по отношение нуждите и потребностите на хората в риск. Нов социален проект на Община Петрич ще помага на хора с увреждания, на деца и възрастни от малцинствени общности. „Стойността на проекта е малко над 1,5 млн. лв. Финансирането идва по две оперативни програми – „Развитие на човешките ресурси“ и „Наука, образование и интелигентен растеж“.

Заложените дейности са насочени към хора с по-ниска квалификация и малцинствата. Община Петрич като работодател по проекта ще разкрие 30 нови работни места за хора с по-ниско образование, които ще бъдат обучени в две професии – електротехник и озеленител и след това наети на трудов договор за една година. Отделно от това ще се продължи с услугата „Домашен асистент“ за над 100 потребители – хора с увреждания и възрастни хора. В това направление на проекта ще бъдат наети още 80 души. Услугите – здравни и социални ще се предоставят ежедневно, по предварителен график в домовете на потребителите. По същия проект партньори на Община Петрич са две детски градини и две читалища – в селата Скрът и Кавракирово“, каза Нина Попова –заместник – кмет „Хуманитарни дейности“.

С този проект Община Петрич успешно върви в посока за надграждане на социалните услуги вече шеста година./БНР/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене