„А-Строй“ вече асфалтира улиците в Дебрен по спорния проект за 1,7 млн. лева

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В истинска атракция се превърнаха първите два дни от старта на асфалтирането на улиците в гърменското село Дебрен по добилия скандална известност мегапроект за 1,7 млн. лв. на община Гърмен.

Читатели на ИНФОМРЕЖА изпратиха снимки от строителните дейности и споделиха, че почти цялото село е излязло да наблюдава полагането на първия асфалт по дебренските улици.

„Фирмата ”А-Строй“ работи много качествено. За първи път хората от селото могат да покажат на децата си какво е асфалт, бордюр и тротоар, дано пък и пешеходна пътека да видят. Само деретата ще останат проблем.

Те нескрито изразяват задоволството си от това, че повече няма да газят в калта и няма да трошат автомобилите си. Хората в Дебрен не крият и благодарността си към кметицата Минка Капитанова, която въпреки трудностите и създаването на умишлени препятствия, успя да започне изпълнението на спорния проект.

В последните дни на месец август, дни преди изтичането на срока за стартиране на мегапроекта, кметът на община Гърмен Минка Капитанова подписа предварителен договор за изпълнение на строителните дейности с фирмата, спечелила обществената поръчка – „А-Строй” ЕООД на строителния предприемач Венцислав Амзов.

Финансирането на проекта от 1,7 млн. лв. е осигурено от Министерски съвет за ремонт на улици и пътища в населени места в община Гърмен, където инфраструктурата е в плачевно състояние.

С рискования си ход, подписвайки предварителния договор в края на август за старт на строителството, на практика Капитанова спаси осигурените от Министерски съвет средства, които заради проточилите се процедури в КЗК и съдилищата, щяха да бъдат  върнати като неусвоени, коментираха служители в общинската администрация в Гърмен.

Те поясниха, че предварителният договор е в съответствие с разпоредбите на Закона за обществените поръчки, който допуска за законна процедурата.

„Строителите от „А-Строй“ в последните месеци работеха почти денонощно на повечето обекти, заложени в проекта, и успяха да започнат асфалтирането преди първите снегове“, споделиха доволни жители на Дебрен.

Мегапроектът обхваща ремонт на пътища и улици в Дебрен, Рибново, Дъбница, Горно Дряново и други села в общината.

Изпълнението на обществената поръчка бе спряно, след като на 1 август КЗК образува производство по подадената жалба от останалите участници в процедурата за възлагане. На 29-и август кметът Минка Капитанова стартира изпълнението с предварителен договор.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене