Трети ден след катастрофата прелезът край Бело поле е напълно необезопасен, семафорът не работи, няма звукова сигнализиция

Трети ден прелезът край село Бело поле е напълно необезопасен, семафорът не работи, никаква звукова и сетлинна сигнализация не известява за идващите влакове, алармира кметският наместник на Бучино и Лисия Стоян Ников. Той разказа, че минавал през жп прелеза по няколко пъти на ден, а съоръжението нито мигало, нито свирело при наближаването на влаковете.
Жители на Бело поле и Българчево потвърдиха думите на кмета, като обясниха, че пресичали линията едва ли не „на магия“. „Толкова ли е сложен този ремонт“ На ден оттук минават повече от 10 влака – бързи, пътнически и товарни. Така ли никой не си дава сметка, че повредената сигнализация може да доведе до нова тежка катастрофа? Като не оправят семафора, поне от БДЖ да бяха пратили някой човек охрана тук“, възмущаваха се хората.
Припомняме, че последният тежък инцидент на въпросния прелез стана в събота вечерта. Тогава бързият влак София-Кулата удари лек автомил „Ситроен“ с тричленно семейство, което пострада тежко и бе транспортирано за „Пирогов“. Вследствие на зверския сблъсък колата бе влачена от влака няколко метра и се заби в таблото, захранващо и управляващо сигнализацията на прелеза, и семафорът излезе от строя.
След разговора с кмета на Бучино репортер на вестник „Струма“ отиде на прелеза, а по пътя се натъкна на служител от БДЖ, обхождащ ежедневно релсовия път в района. „Да, съоръжението не работи от събота, след като колата се удари в него. Забавихме се, защото чакахме да пристигнат резервните части от София. На мястото вече има колеги и ремонтът започна“, каза кантонерът.
Малко след 9 часа вчера сутринта при съоръжението действително имаше 4-ма служители от секция „Сигнализация и телекомуникация“ на ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура“, въоръжени с електрожен, шлайф и други инструменти. На въпроса кога ще бъде отремонтирано таблото и дали това ще се случи в рамките на деня, работниците отговориха: „Може да стане, може и да не стане“.
В 9.30 часа към прелеза наближи бързият влак София-Благоевград. Двама от работниците, ремонтиращи таблото, влязоха в ролята на регулировчици – застанаха по средата на пътя и започнаха да ръкомахат към колите, идващи откъм Бело поле, да спрат. Самият влак удари спирачки и почти спря на прелеза.
И тъй като мястото е известно с многобройните тежки ПТП-та, включително и смъртни случаи с пешеходци, каруци, мотористи, леки коли, камиони, попитахме 4-мата служители дали от железницата ще се вслушат в искането на хората за поставяне на бариера. В отговор на въпроса представителите на компанията поклатиха отрицателно глави и коментираха, че това не зависело от тях.

Комисия решава закриват ли опасното съоръжение, или поставят бариери

Генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) назначи комисия от експерти на компанията, представители на МВР и община Благоевград, която да разгледа възможността за закриване на прелеза в село Бело поле или пресъоръжаването му в автоматично прелезно устройство с електрически бариери, съобщиха от пресцентъра на НКЖИ.

4

Прелезът е съоръжен с автоматична прелезна сигнализация – звукова и светлинна, по европейските стандарти и е IV категория пътна връзка.

669

На 2 април на прелез в село Бело поле водач на автомобил преминава при редовно задействана сигнализация, червени мигащи светлини, указваща приближаването на влак. Автомобилът е ударен от бърз влак 5624, пътуващ по направление Кулата-София. Вследствие на инцидента апаратурата на прелеза е повредена и сигнализацията не работи. Взети са незабавни мерки от служителите на НКЖИ, които правят всичко възможно за възстановяване действието на прелезното устройство до края на днешния ден /б.р. вчера/.
В момента движението на влаковете през жп прелеза в с. Бело поле се осъществява според правилата за безопасност на НКЖИ. Влаковете преминават с повишено внимание, безопасна скорост от 15 км/ч. с готовност за спиране.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене