Трагичен край: Заразената с кримска треска благоевградчанка почина

Източник: БГНЕС

Ухапването от кърлеж се оказа фатално за 76-годишната жена

Заразената с Кримска-Конго хеморагична треска 76-годишна благоевградчанка е починала в реанимацията на благоевградската болница. Жената постъпи заедно със съпруга си в болница преди 11 дни, след като на вилата им в с. Церово вдигнали висока температура и получили разстройство.

Специалистът по инфекции д-р Лазарова се усъмнила в диагнозата заради забелязани точковидни кръвоизливи по кожата на мъжа, съобщава struma.bg. Това е типично след ухапване от заразен кърлеж. Семейството било приведено в реанимация. Диганозата им – кримска-конго хеморагична треска бе потвърдена по-късно от изследванията, направени в Националната референтна лаборатория в София.

Епидемиологът в РЗИ д-р Ив. Василева няколко пъти проверява персонала дали спазва всички изисквания за работа при особено опасни инфекции и въпреки че болните отрекли да са имали контакт с кърлежи, екипи на здравната инспекция на място в село Церово направиха оглед. Жителите на селото са предупредени да съблюдават домашните си животни за кърлежи и са получили предписание какво да правят, ако имат такива.

Директорътг на РЗИ д-р Лена Павлова с предписание разпореди кметът на Благоевград да се погрижи за повторно пръскане с препарати против кърлежи и окосяване на всички общински площи, като се вземат всички защитни мерки за работниците.

Кримска-Конго хеморагична треска е опасно инфекциозно заболяване, което повече от 10 години не е регистрирано на територията на община Благоевград.

Междувременно медицинският персонал, контактувал със заразеното семейство, е ваксиниран по желание с КХТ ваксина.

Мъжът е в добро здравословно състояние и най-вероятно до края на седмицата ще бъде изписан от болницата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене