Повече от час пожарникарите търсили малката Калина в горящия апартамент, разбрали за детето, когато майката излязла от шока с писък: Къде е дъщеричката ми?!

Петгодишно момиченце изгоря, а брат му Ивелин и майката Зорница са в тежко състояние в Клиниката по изгаряния в „Пирогов” след пожар в дома им на ул. „Антим І” в Кюстендил късно вечерта в четвъртък. Огънят пламнал малко след 20 часа и за минути обхванал покрива на цялата къща, намираща се в кв. „Капията”.

„Чухме детски писъци и видяхме, че покривът на съседната къща е в пламъци, един от съседите – Бубата, влезе и изнесе на ръце Зорница от втория етаж още преди да пристигнат екипите на пожарната и Спешен център”, разказаха съседите на почерненото семейство. Дрехите на жената горели.

Сигналът на тел. 112 бил подаден от други комшии, те съобщили, че от къщата се чуват викове и писъци, коментират живеещите в „Капията” в Кюстендил. Минути по-късно на мястото на инцидента първо пристигнала патрулна кола на Районното полицейско управление, след това линейка на Спешен център, а пет минути по-късно и два пожарни автомобила, коментират съседите.

Семейството на Кирил Василев – 5-годишната Калина, 21-годишният син Ивелин, съпругата му Зорница и самият той, само преди няколко месеца се върнали от София във фамилната къща заради бизнеса на бащата, свързан със земеделие.

„Имаха много черешови градини, правеха и нови насаждения, а миналата година, преди да се върнат, целият етаж на къщата беше ремонтиран”, споделиха съседи на почерненото семейство. Синът преди няколко месеца се върнал от китайската провинция Гуанджоу, където бил няколко семестъра студент. „Не можем да повярваме, че малката я няма, видяхме я преди пожара”, разказват комшиите.

Малко след 20 часа пострадалата жена заедно със сина си и дъщеря си се върнала от близкия магазин. Най-вероятно след това синът на семейството, който е 21-годишен, решил да запали камината, като използвал нафта. „Миришеше на нафта, сигурно младежът не е успял от първия път и след това е сипал повечко, лумнал огън и обхванал жилището на втория етаж. Какво точно е станало, предстои да се разбере, но жалко за малката Калина, беше много красиво дете, руса бърборана, много жива и игрива, споделят с горчивина съседите на почерненото семейство.

На улица „Антим І” си спомнят, че допреди половин година всеки ден в ранния следобед срещали малката Калина и дядо й Иван на път за близкия магазин, където възрастният мъж й купувал лакомства. След смъртта на дядото момиченцето прекарвало времето си с другите деца от улицата на близката детска площадка заедно с майка си, споделиха младите майки от улицата. „Това е огромна трагедия, бяха хубаво семейство, не можем да си представим какво му е сега и на бащата Кирил, и на брата”, коментираха съседите.

Първоначално за пожара се разбрало, след като на улицата се чули силни гърмежи, най-вероятно от експлодиралите прозорци, впоследствие огънят станал неудържим. „За минути обхвана целия покрив, а високата температура се чувстваше на повече от 30 метра от горящата къща”, разказаха очевидци. „Като го гледахме отстрани, имахме чувството, че сме на горяща петролна рафинерия”, разказаха те. „Представяте ли си, ако имаше даже лек ветрец, съседните къщи, дето се намират на има-няма пет метра, си бяха отишли, всичко щеше да изгори”, анализираха случилото се мъжете в тълпата, събрала се около горящата къща. Според огнеборците в подпокривното пространство имало складирани дървени греди и дограми, които допълнително подхранили огъня.

„Изведохме всички, в къщата няма хора”, успокоиха полицейските патрули събралата се тълпа, едва малко по късно, след като майката Зорница дошла на себе си от шока в спешно отделение на кюстендилската болница, започнала да вика името на дъщеря си и станало ясно, че малката Калина я няма. Повече от час огнеборците от Кюстендил търсили тялото на изгорялата дъщеря на семейството. „Претърсиха от мазето до тавана три пъти къщата в пламъците, но не намериха петгодишната Калина”, коментираха съседите. „Надявахме се момиченцето да е излязло от дома си навреме, да се е изплашило и да се е скрило, заради това и съседите се включиха в издирването”. Час по-късно обаче тялото на малката било открито в една от стаите.

„Не мога да разбера защо пожарникарите един час поливаха къщата и чак като дойде третата пожарна, започнаха да гасят сериозно, сигурно не са им изправни пожарните, пак са дошли неподготвени”, коментираха насъбралите се. Оказа се, че действията им се забавили заради прекъсването на електричеството в квартала. Мярката е наложителна, за да се гарантира животът на огнеборците. Веднага след като електроподаването било спряно, две пожарни със силни водни струи потушили пламъците. „Цяла нощ имаше екипи огнеборци на място, следяха да не се разгори отново пожарът, а и разследващите полицаи работиха до рано сутринта”, разказаха комшиите.

По случая е образувано досъдебно производство, което се наблюдава от Окръжна прокуратура – Кюстендил.

В петък малко преди обяд от Клиниката по изгаряния в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов” уточниха: „Жената е в тежко състояние, с над 50% изгаряния. При нея лекарите ще преминат към оперативно лечение едва след стабилизирането й. И тя, и младежът имат инхалация с пушечни газове плюс изгаряне на горни дихателни пътища”, съобщи говорителят на лечебното заведение Мария Пойразова. Тя уточни, че младежът е с 20% изгаряния на лявата ръка и му предстои операция.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене