Без категория

Лифтът на ски писта „Картала“ заплашен от публична продан заради 900 000 евро дълг на бизнесмена Илия Ризов

лифт

Благоевградчанинът застрашен да изгуби не само фирменото,  но и семейното си имущество след злополучната си инвестиция

Злополучният лифт на ски писта „Картала“ над Благоевград, в който през есента на 2008 г. заседна тогавашният премиер и лидер на БСП Сергей Станишев, се превърна в проклятие и за собс­твеника, благоевградския биз­несмен Илия Ризов. Съоръже­нието е на път да бъде обявено на публична продан заради убий­ствен кредит от 900 000 евро на благоевградския бизнесмен. На толкова е набъбнало задълже­нието на Илия Ризов към Бълга­ро-американската кредитна бан­ка, която в края на 2005 г. му отпуска кредит от 450 000 ев­ро, за да закупи лифта от Ита­лия. Кредитът е даден на фирма­та на Илия Ризов „Прима инвест БГ“ ООД, който е обезпечен с няколко недвижими имота – ни­ви и почивна станция в местнос­тта Бетоловото край Разлог, ка­то за още по-стабилна гаранция е направен и особен залог на кабинковия лифт.

Куриозното е, че поръчители на кредита са не само другите две фирми на бизнесмена – ЕТ „Прима ФР – Илия Ризов“ и „При­ма ФР“ ЕООД, но и самият той като физическо лице. Този ход се възприема като абсолютна авантюра, която, образно каза­но, може да сложи въжето на шията на бизнесмена, защото поставя под риск не само фир­меното, но и семейното му иму­щество.

Наскоро банката е завела гражданско дело в Районен съд – Благоевград с частичен иск за 100 000 евро, който е насочен към фирмата кредитолучател и поръчителите, което де факто е едно и също, т.е. фирмата на бизнесмена Илия Ризов. Отдел­но от това има заведен и уста- новителен иск в Окръжен съд – Благоевград за признаване на банковото му задължение. Така опасността кабинковият лифт в курорта Бодрост да смени собс­твеника си става съвсем реал­на, освен ако бизнесменът не на­мери пари, за да покрива дълга си, който наближава 1 милион евро.

Фирмата на Илия Ризов „При­ма инвест БГ“ ООД получава раз­решенията за строеж на кабинковия лифт през 2006 г. от глав­ния архитект на Благоевград. Об­щината става съдружник във фирмата със 7% в дружеството инвеститор „Прима инвест БГ“ чрез непарична вноска – земята, оценена на 49 100 лв. Мажори­тарен собственик на фирмата е Илия Ризов, който участва чрез едноличната си фирма ЕТ „При­ма ФР“ с капитал на стойност 611 800 лв.

Изграждането на съоръже­нието е съпроводено с яростна атака от страна на природозащитници. През 2007 г. прокура­турата е сезирана, че строител­ните разрешения са издадени без оценка за въздействие на околната среда. През 2009 г. Ок­ръжна прокуратура иска РДНСК да обяви строителните разреши­телни за нищожни. През лятото на 2010 г. службата отказа да обяви за нищожни издадените от общината строителни разреше­ния за кабинковия лифт, който е част от изградения курортен комплекс „Бодрост“ в Картала. Законният срок, в който Окръж­ната прокуратура е трябвало да обжалва решението на РДНСК в Благоевградския администрати­вен съд, е бил 10 август 2010 г. (вторник), но е внесла жалбата на 11 август. През март 2011 г. Върховният административен съд потвърдил определението на съда в Благоевград, че делото се прекратява заради изпуснатия от прокуратурата 14-дневен срок за обжалване на админис­тративен акт. Природозащитниците смятат, че забавянето е умишлено, и го свързват с фак­та, че в Окръжната прокуратура работи съпругата на инвестито­ра Илия Ризов – прокурор Евге­ния Стоянова.

От обвинението в Благоев­град коментират като неоснова­телни подобни твърдения. Жа­лбата срещу решението на РДНСК е била подготвена в за­коновия срок, но поради дело­водна грешка е била предадена и заведена в съда след него. От неправителствената коалиция „За да остане природа в Бълга­рия“ скочиха, че по този начин лифтът е узаконен дни преди по­сещението на инспекторите от Брюксел в България по сигнали за нарушения в Рила и Пирин. Застрояването на Картала е един от казусите, за които Европей­ската комисия беше сезирана.

Най-накрая курортът в мес­тността Бодрост бе открит от пре­миера Бойко Борисов през 2010 г. Междувременно фирми, уча­ствали в строителството на лиф­та, заведоха дела срещу инвести­тора Илия Ризов за неизплатени суми. Благоевградската фирма „Белви“ на бившия енергошеф Ев­тим Евтимов осъди „Прима инвест БГ’ ООД за 74 799 лв., дължими заедно с неустойките за включ­ването на горната лифтова стан­ция на пистата. Двете фирми има­ли договор за 120 400 лв., но след аварията на лифта Ризов забавил плащанията по последните 2 фак­тури на стойност 35 699 лв., в ре­зултат на което влезли в сила клаузите за неустойка при заба­вено плащане.

Покрай това дело се изясни причината за аварията на лиф­та, която беше изследвана в съдебно-техническата експертиза. Оказа се, че монтажистите не са отчели надморската височина от 2400 метра и широката темпе­ратурна амплитуда от -25 граду­са през зимата до 35 градуса през лятото, заради които съо­ръжението трябвало да бъде подсилено с 3 защити. Защити­те обаче били спестени и бел­ята станала още при пробното пускане на станцията – един от трансформаторите развил опа­сна температура, аварийната тръба започнала да изхвърля масло, последвало късо съеди­нение и тогавашният премиер увисна над ски пистата.

Сега пък собственикът Илия Ризов може да загуби злополуч­ния лифт, ако не успее да наме­ри пари и да покрие дълга от бли­зо 1 млн. евро.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене