Синът на неврокопския генерал Атанас Самандов – Георги, е сред основателите на партия „Български възход“ на Стефан Янев

Бившият заместник-министър на енергетиката от служебния кабинет на Стефан Янев – неврокопчанинът Георги Самандов, влезе и в политическия екип на Янев в основаната вчера най-нова партия „Български възход“.

Самандов е син на екскомандващия на Съвместното командване на силите, секретар по отбраната на президента Росен Плевнелиев и в момента общински съветник от БСП в Гоце Делчев ген. Атанас Самандов. 35-годишният възпитаник на Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“ в Благоевград е управител на „Мост енерджи” АД, живее в столицата и до момента името му не бе свързвано с конкретна партия.

Освен Г. Самандов в инициативния комитет по учредяването на партията са още бившата служебна министърка на регионалното развитие Виолета Комитова, служебната министърка на младежта и спорта в правителството на Огнян Герджиков – Даниела Дашева, бившият депутат от НДСВ и ректор на Университета по хранителни технологии (УХТ) проф. Пламен Моллов, изпълнителният директор на Борда по туризъм Поли Карастоянова, бившият зам. министърът на отбраната и приближена до Янев – Ралица Симеонова, и др.

Сред известните личности, които се явиха на учредяването на партията, бяха бившият играч и треньор на футболния ЦСКА-София Стойчо Младенов, атрактивният български националист, опонент преди 2 г. в кандидатпрезидентската кампания на Р. Радев и основател на Движение „Тангра и Велика България” Йоло Денев, финансистът и бивш депутат от БСП Кольо Парамов и други.

Два дни по-рано претенции да е сред основателите на „Български възход“ предяви и бившият депутат от „Има такъв народ” в Пиринско Георги Попов.

Янев обяви, че ще поставя ново начало в българската политика с партия, която „ще бъде реално близо до хората“ и ще е в постоянна комуникация с гражданското общество. Очакванията му са за предсрочни избори през есента, след които „Български възход“ ще стане част от следващия парламент.

Сред приоритетите на партията си експремиерът посочи клишираните „независима съдебна система“ и „балансирана външна политика“.

Свикването на учредително събрание, на което трябва да се приеме устав и да се изберат ръководни органи, ще се състои в края на май или началото на юни. След това трябва да бъдат събрани поне 2500 подписа, които да бъдат внесени в Софийския градски съд за регистрацията на партията. Много вероятно е партията на Янев обаче да има проблеми с регистрацията заради символа си, на който е изобразено националното знаме. По закон партиите не могат да използват в своите символи герба или знамето на България, или на друга държава, както и религиозни знаци.

Стефан Янев участваше в трите служебни правителства, назначени от Румен Радев, но отрече връзка на президента с политическия му проект. В първото с премиер Огнян Герджиков той беше министър на отбраната, а в двете през 2021 г. беше министър-председател.

Янев беше поканен от Кирил Петков като министър на отбраната в кабинета на четворната коалиция, но в края не февруари след серия от неприемливи коментари, свързани с войната в Украйна, Петков поиска оставката му.

Източник:струма.бг

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене