Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily”

България е с резерви към новите европейски цели за зелена енергия

България е против приемането на нови цели за зелена енергия и намаляване на парниковите емисии в Европейския съюз, преди да се направи анализ на напредъка по сега действащите цели. Освен това са нужни подробности какви точно ще са новите ангажименти. Такава позиция е гласувал на заседанието си миналата седмица Министерският съвет по повод предстоящите преговори за нови енергийни цели до 2030 г.

“Сега”

България губи милиони долари помощ от САЩ заради евродиректива

Европейската комисия е поискала от България да излезе от споразумението със САЩ за икономическа, техническа и друга помощ заради противоречие с евродирективите. Един от основните аргументи на комисията е, че то нарушава принципите на конкуренция, защото върху безвъзмездно предоставяните суми не се плаща ДДС. Прекратяването на договора обаче поставя под въпрос милиони долари, които всяка година страната ни получава от САЩ. Само от 1990 до 2007 г. България е получила 600 милиона долара. Основен получател на американската помощ – 99.14%, е военното министерство.

Русия не иска война, но трупа войски край Крим

Въпреки интензивните дипломатически разговори на руския президент Владимир Путин с негови колеги от големи западни държави за мирно разрешаване на конфликта в Украйна Русия дислоцира военни сили към Крим. Украйна пък приведе въоръжените си сили в пълна бойна готовност и обяви мобилизация на запасняците.

Неплатените пари от ЕК вдигнаха фискалния резерв с 2.3 млрд. лв.

В края на януари фискалният резерв стига рекордните 6.6 млрд. лв., показва редовната месечна статистика на Министерството на финансите. Рекордът обаче не се дължи на повишени приходи или намалени разходи, а на факта, че за първи път като съставна част на резерва се включват сумите, които Европейската комисия трябва да възстанови в бюджета по платени авансово европрограми. Към края на януари България чака от Брюксел близо 2.26 милиарда лева за финансиране на оперативните програми и на общата селскостопанска политика.

“24 часа”

Вдигат стажа за пенсия на учителките

Стажът за пенсия на учителките трябва да бъде изравнен с този на мъжете учители. Тази препоръка е направила комисията за защита от дискриминация до Министерския съвет. Поводът е жалба на мъж преподавател, който се чувства дискриминиран, че учителките се пенсионират с 5 години по-малък стаж в професията от мъжете учители.

Започват нови преговори за превозите с Турция

На 6 и 7 март започват преговорите по новата спогодба за превозите между България и Турция.

Работни групи, водени от зам.-министри, ще уточняват правилата за транспортиране на стоки между двете страни и транзита от и за трети страни. Това съобщи за „24 часа“ зам.-министърът на транспорта Антон Гинев, който ще ръководи нашата делегация.

“Труд”

Само битът е защитен, ако заради Украйна спре газът

Доставките на природен газ за бита и дребния бизнес са осигурени за месец и половина, ако бъде прекъснато снабдяването с гориво от Украйна. Това съобщиха за “Труд” от министерството на икономиката. Големите индустриални потребители обаче няма на кого да разчитат, ако газът спре напълно, защото липсват алтернативни доставки. Вчера от руската “Газпром” обявиха, че са възможни прекъсвания на доставките на природен газ за Европа заради кризата с Украйна.

“Стандарт”

Руският газ под въпрос

България може да закъса с газа заради кризата в Украйна. Това предупреди вицепремиерът Цветлин Йовчев, който видя заплаха за сигурността на България в засилващото се напрежение между Киев и Москва. Изявлението му в Брюксел дойде часове след като „Газпром“ предупреди, че са възможни прекъсвания на доставките на синьо гориво за Европа. По този повод икономическият министър Драгомир Стойнев свиква днес енергийните шефове и експерти на спешно заседание.

Дами канят за евровота

Дами ще канят тази година на евровота. Нежни остриета вече се готвят да поведат БСП и ДПС през май за Брюксел, твърдят от централите на двете партии. Соцлидерът Сергей Станишев се очаква да води листата на червените, но заради многото му пътувания в кампаниите на ПЕС в другите държави сегашният шеф на българските евродепутати Илияна Йотова ще е сред основните остриета на Столетницата. Заедно с нея гласове за БСП ще дърпат антроположката Достена Лаверн и Светлина Йолчева от социалдемократите.

Европа ни взима сервитьорите

Гладът за персонал по морските ни курорти това лято ще е по-голям отвсякога. Немалка част от работната ръка, на която доскоро хотелиерите ни разчитаха, заминава за чужбина. След пълното отваряне на трудовите пазари в страните от ЕС от 1 януари вече няма пречки да си намериш сезонна работа в туризма, където заплатите дори и за нискоквалифицирана работа са в пъти по-високи от нашите.

“Монитор”

Китайска мартеница вкара дете в болница     

Отровна китайска мартеница прати 7-годишно момиченце в бургаска болница. Причината за постъпването на Габи в спешното се оказала червено-бяла гривна, подарена от майка й Галя. Жената купила за цялото семейство красиви връзки за ръце и ги закичила на всички на 1 март сутринта.

Плевнелиев с план срещу Изборния кодекс

Президентът Росен Плевнелиев последователно се опитва да пречи на влизането в сила на Изборния кодекс. Това обяви зам.-председателят на НС и шеф на парламентарната комисия, която изработи новите изборни правила, Мая Манолова. Думите й дойдоха по повод ветото, което наложи Плевнелиев заради професионалните изисквания на членовете на ЦИК, преференциалния вот и машинното гласуване.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене